Orden Francuske direktorici Beogradskog festivala igre

unnamed-1

Ambasadorica Francuske Christine Moro uručila je orden Umjetnosti i književnosti u rangu viteza Aji Jung, direktorici Beogradskog festivala igre.

Tom prilikom, Moro je rekla da Jung svojim radom utjelovljuje vjeru u principe kojima su Francuzi beskrajno i iskonski privrženi, da je kultura dio ljudskog bića, da mu daje poseban kvalitet, jedinstven sjaj, univerzalna je i ne haje za granice.

Kultura je živa, neprestano se mjenja, bez nje se ne može živjeti i stoga se treba boriti da bude prenesena mladima, dodala je ambasadorica.

“Zbog svega ovoga, draga Aja Jung, u ime ministrice za kulturu i komunikacije Republike Francuske, odlikujem Vas ordenom Umjetnosti i književnosti u rangu viteza”, rekla je Moro na prijemu u rezidenciji Francuske.

Moro je dodala da ne nagrađuje samo “izuzetan doprinos” Aje Jung povezanosti srpskih igrača i koreografa, francuskih kompanija i srpske publike, već da se  proslavlja i to što, zahvaljujući njenom pregalaštvu, kultura zauzima važnije mjesto u životu građana Srbije, Francuske i brojnih drugih zemalja, te da Jung prenosi umjetnost igre novim generacijama igrača i koreografa u Srbiji.

Direktorica Beogradskog festivala igre Aja Jung, zahvalivši se ambasadorici Moro na francuskom, rekla je da od danas više neće biti samo vitez ulice Francuske u Beogradu gdje je rođena, već i pravi francuski vitez.

Dodala je da njen Beogradski festival igre nikada ne bi bio toliko uspješan i prepoznatljiv u svijetu, da nije imao velike, odane i važne prijatelje i suradnike na svom putu.

Beogradski festival igre koji vodi Aja Jung osnovan je 2003. godine, a 2012. njemački stručni časopis Ballet Tanzen okarakterizirao ga je kao “najreprezentativniju manifestaciju Starog kontinenta”.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: