Osnovana Koordinacija srpskih organizacija Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije

U Rijeci je 13. februara 2017. godine osnovana Koordinacija srpskih organizacija Grada Rijeke i Primorsko goranske županije.

Koordinacija srpskih organizacija postojala je u sličnom obliku i u ranijem periodu djelovanja srpskih organizacija na području Grada Rijeke i Primorsko goranske županije. Međutim, zbog povećanja aktivnosti u zajednici i potrebe za boljom međusobnom suradnjom došlo je do inicijative za osnivanjem Koordinacije koja ima zadatak da optimizira sveukupnu aktivnost srpske zajednice na navedenom području.

Sporazum su potpisali:

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Primorsko goranske županije i
Predsjednik SKD „Prosvjeta“ Pododbor Rijeka, g. Jovica Radmanović
Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine za Grad Rijeku, g. Mile Opačić i
Predsjednik Zajednice Srba Rijeka, g. Milan Popadić

Ciljevi i zadaci Koordinacije srpskih organizacija Grada Rijeke i Primorsko goranske županije su:
– Implementacija Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području Grada Rijeke i Primorsko goranske županije s naglaskom na očuvanju i razvoju nacionalnog i kulturnog identiteta, jednakopravnosti u zapošljavanju, itd.
-Usklađivanje programskih aktivnosti među organizacijama radi racionalnijeg djelovanja i trošenja financijskih sredstava
-Poboljšanje vidljivosti srpske zajednice na kulturnom, obrazovnom, gospodarskom i drugim planovima u Gradu Rijeci i PGŽ
-Izgradnja partnerskih odnosa sa predstavnicima vlasti Grada Rijeke i PGŽ
-Artikuliranje interesa srpske zajednice u gradu Rijeci i PGŽ u cilju iznalaženja optimalnih rješenja po pitanju statusa srpske zajednice u Gradu Rijeci i PGŽ

Tijelo koje upravlja koordinacijom srpskih organizacija Grada Rijeke i PGŽ zove se Koordinacioni odbor, čije djelovanje ima zadatak unapređenja položaja i statusa srpske zajednice u Primorsko goranskoj županiji.

Za prvog predsjedavajućeg Koordinacionog odbora Koordinacije srpskih organizacija RI i PGŽ izabran je Milan Popadić, kao predsjednik Zajednice Srba Rijeka, koja je u novijoj povijesti među svim supotpisnicama prva počela s okupljanjem srpske zajednice Grada Rijeke i Primorsko goranske županije. Svaki predsjedavajući Koordinacionog odbora bira se iz reda predsjednika, ciklično na mandat od šest mjeseci. Očekuje se da će se ovoj kultnoj platformi srpske zajednice priključiti i ostale srpske organizacije u Primorsko goranskoj županiji.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: