OSSI:Projekt „Svetska znanja za razvoj mladih” počinje s realizacijom

Organizacija srpskih studenata u inostranstvu, OSSI, pokrenula je projekt koji za cilj ima da angažira srpske studente iz dijaspore kao mentore srednjoškolcima u Srbiji, koji će imati zadatak da osmisle projekte i predlože rješenja koji se direktno tiču njihove lokalne zajednice.

OSSI je uputio poziv aktualnim studentima iz inostranstva, ali i onima koji su svoje studiranje već završili ne bi li svoju kreativnost, iskustvo i odgovornost podijelili na projektu „Svetska znanja za razvoj mladih” i time direktno učestvovali u širenju vidika i bogaćenju znanja kod srednjoškolaca, prenosi RTS.

Zadatak samog projekta koji realizira OSSI, a koji financira Ministarstvo omladine i sporta jeste da se povežu srednjoškolci iz cijele Srbije (60 srednjoškolaca iz 15 lokalnih zajednica) kako bi im se pružila konkretna znanja, vještine i sposobnosti, ali istovremeno i omogućila razmjena iskustava.

Također, jedan od ključnih ciljeva jeste obuka mladih za rad i osmišljavanje projekata i rješenja koji se tiču direktno njihove lokalne zajednice. Srednjoškolci će biti podjeljeni u 15 timova, od kojih svaki ima svog mentora koji ih priprema, prenosi svoje iskustvo, pomaže i koordinira radom svog tima.

Mentori će nastojati da im na što bolji način pomognu kroz posebne web seminare da predstave konkretan lokalni problem u određenoj oblasti primenjujući različita znanja. Također, oni će srednjoškolcima pružiti korisne savjete za daljnje obrazovanje i usavršavanje.

Kriteriji za odabir mentora iz inostranstva su:
– Završeno visoko obrazovanje u inostranstvu;

– Stručnost i kompetencije iz jedne ili više od pet oblasti u kojima će se timovi takmičiti (turizam, rješavanje komunalnih problema, sportska kultura, kultura i umjetnost, društvena odgovornost i aktivizam);

– Profesionalni uspjesi iz jedne ili više od pet oblasti (turizam, rješavanje komunalnih problema, sportska kultura, kultura i umjetnost, društvena odgovornost i aktivizam);

Biografije i motivacijska pisma za učešće u projektu se šalju na adresu info@ossi.rs

Konkurs za mentore je otvoren do 16. jula 2017.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: