Otvoren 11. Vukovar film festival

Uz crveni tepih, zapaljene baklje i veliki broj gledatelja u Hrvatskom domu Vukovar otvoren je 11. Vukovar film festival. Tokom vukovarskog festivala, koji traje do 26. kolovoza, bit će prikazano ukupno 80 filmova u četiri grada (Vukovar, Osijek, Beli Manastir i Valpovo) i na 10 lokacija. Filmovi su podijeljeni u 13 kategorija, a među njima je i 20-ak filmova koji su bili prikazani na festivalima i Berlinu i Caenu, piše portal večernji.hr.

Prije 11 godina VFF je započeo kao trodnevni festival sa sedam filmova gdje su se filmske projekcije održavale na dunavskom šlepu. Tada mnogi nisu vjerovali da će VFF narasti do ovih visina.

11. VFF svečano je otvorila pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo koja je rekla kako je festival zadnjih godina postao i prepoznatljiv ne samo u hrvatskim nego i europskim okvirima

O najboljima filmovima vukovarskog festivala odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. Tako žirijem, na primjer za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju glumac Emir Hadžihafizbegović, filmski kritičar Dean Kotiga i urednica na HRT-u Branka Papić, a stručni sud za dokumentarce daju njemački redatelj i producent Tim van Beveren i poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski, dok domaće boje brani nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić.

„Meni je ovdje važnija cijela priča od pobjedničkog filma. Vukovar i danas nosi bolne ožiljke, a on je ujedno i poruka da se ožiljci ne mogu zaboraviti ali da moramo naprijed, rekao je Hadžihafizbegović dodajući kako nije niti malo lako niti jednostavno pokrenuti i izdići jedan filmski festival.

I ove godine jedan od zanimljivijih dijelova festivala bit će projekcije dokumentarnih filmova koje odabire Đelo Hadžiselimović. Ti filmovi bit će prikazivani na putničkom brodu Bajadera koji će u vrijeme projekcije ploviti Dunavom.

Organizatori festivala pripremili su i bogat popratni program pa su tako osigurani i koncerti. Ovogodišnji VFF traje do 26. kolovoza.


Izvor: Večernji.hr

%d blogeri kao ovaj: