Otvoren 9. Festival filmske režije u Leskovcu

unnamed-1
Foto: Tanjug Video Screenshot

Leskovački Internacionalni festival filmske režije otvoren je europskom premijerom filma “Ime: Dobrica Prezime: nepoznato”, a svečano ga je otvorio prvi dobitnik nagrade “Živojin Žika Pavlović”, glumac Miki Manojlović.

Film u režiji Srđe Penezića, svjetsku premijeru imao je na festivalu u Montrealu, a leskovačka publika je dobila sinoć čast da bude prva u Europi koja će ga pogledati.

Publika u leskovačkom Narodnom kazalištu, film je dočekala glasnim ovacijama koje su označile početak petodnevnog festivala koji Leskovac već devet godina organizira. Stručni žiri ove godine čine hrvatski redatelj Ognjen Sviličić, srpski redatelj Srdan Golubović i glumica Nataša Ninković.

Za selekciju filmova bili su zaduženi Darko Bajić i Mira Spiček. Prema Bajićevim rječima, zadatak nije bio težak, jer je godina bila puna odličnih filmskih ostvarenja, a trudili su se da odaberu filmove koji za temu imaju emocije.

Osim filmova u takmičarskom djelu festivala, biće prikazivani i studentski filmovi studenata Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. Kako kaže Bajić, studentski filmovi koji će se prikazati učestvovali su na brojnim festivalima i dobitnici su raznih nagrada, te su time zaslužili svoje mesto na ovom festivalu. Ove godine će se po prvi put i za ove filmove dodeljivati nagrada Radomir Baja Šaranović, koju će, takođe, dodeljivati tročlani žiri, rekao je Bajić.

Osim nagrade za najbolji studentski film, dodjeljuju se i dvije nagrade za najboljeg glumca regiona, kao i tri nagrade – Živojin Žika Pavlović.

U okviru sutrašnjeg pratećeg programa otvoriće se izložba “Dragan Nikolić” i održati tribina “U krupnom planu”.

Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: