Otvorena Banijska kuća

Pitanje obnove i razvoja Banije pitanje je biti ili ne biti našeg društva i naše države – rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, otvarajući na Sv. Savu, 27. januara, Banijsku kuću, centar u kojem će aktivisti SNV-a pružati pravnu, socijalnu i humanitarnu pomoć, te prikupljati podatke za obnovu i razvoj područja pogođenog potresom. 

Objekt, u kojem će biti smješten i glinski pododbor „Prosvjete“, donirao je aktivist Igor Mrkalj. Radi se o zaštićenom spomeniku kulture koji je SNV obnovio, piše portalnovosti.com.

“Mi smo na povijesnom mjestu i povijesnom trenutku u kojem nakon razaranja i patnji sada krećemo u smjeru obnove i stvaranja novog koncepta razvitka i življenja na prostoru Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije”, rekao je Pupovac.

“SNV je zajedno s Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom i drugim organizacijama, podijelio 83 kontejnera stanovništvu ove dvije županije, a čeka se isporuka još 30 do 40 kontejnera. Na listama je još 83 obitelji koje čekaju zbrinjavanje, s tim da druge nevladine organizacije, također imaju popriličan broj obitelji na listama. Osim za smještajem, još uvijek su velike potrebe za građevinskim materijalom, hranom i higijenskim potrepštinama. No, najveća je potreba da dobijemo sve što trebamo za početak obnove, izradu razvojnog programa i sveukupnu razvojnu ekonomsku obnovu područja”,  naglasio je Pupovac, prenosi portalnovosti.com.

Po njegovim riječima, postoji razlika između Zagreba i Banije jer se na banijskom području dogodio spoj posljedica rata, siromaštva i nerazvijenosti s jedne strane, te posljedica potresa s druge. Zbog toga će obnova na tom području trebati biti urgentnija.

Otvaranju Banijske kuće su prisustvovali i čelni ljudi “Prosvjete” na čelu s predsjednikom Milom Radovićem, zastupnica Anja Šimpraga, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, brojni manjinski aktivisti i članovi “Prosvjete”.

Predsjednik SKD-a “Prosvjeta” Mile Radović, vladika Gerasim i sveštena lica (Foto: Nenad Jovanović/Novosti)

Takođe, su obilježeni Dan i krsna slava SKD “Prosvjeta”. Predsjednik SKD-a Radović podsjetio je da je “Prosvjeta” 1944. godine osnovana u tom mjestu koje je sada pogođeno razornim potresom.

“Izražavajući našu podršku i suosjećajući s građanima Gline i okolnih sela, došli smo da na skroman način obilježimo krsnu slavu našeg Društva i da ne dozvolimo da prirodne katastrofe zaustave naš život, te prekinu naše tradicije i običaje”, rekao je Radović. Nakon što je osveštao slavski kolač, vladika gornjokarlovački Gerasim izgovorio je prigodnu besjedu o značenju Sv. Save.

” Vera svetih i njihov život treba da nam budu putokaz i smisao našeg života. Služenje dvema najvećim zapovestima – ljubavi prema Bogu i ljubavi prema bližnjima dovode nas da Sv. Savu slavimo kao svetitelja. Bio je misionar, lekar, prosvetitelj, zadužbinar, Hristov čovek i verni sluga, molitvenik za svet, miritelj zavađene braće i susednih zemalja, pa ga nazivamo čovekom vaseljenske crkve i mnogih naroda”,  kazao je Gerasim, prenosi portalnovosti.com.

” Nažalost, kako u prošlosti, tako i danas ima onih koji sve osporavaju i njegovu ulogu svode u uskogrudni nacionalizam. Nemojmo se čuditi jer je Hristos do danas znak protiv koga se govori i koga se osporava i kamen spoticanja za mnoge ljude. Ali samo narod koji se ne stidi svog imena, imena svog jezika i pisma, te svog predanja, zaslužuje i imaće svoju budućnost”, rekao je vladika Gerasim koji je govorio o mnogim poznatim ljudima poniklim s područja eparhije.

Skup je svojim pjevanjem himne Sv. Savi i drugih pjesama uveličala Jovana Lukić, a  osim rukovodilaca SNV-a i “Prosvjete”, zastupnika SDSS-a i gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića prisustvovali su mu brojni aktivisti SNV-a i članovi „Prosvjete“.

Izvor: Portalnovosti.com
Foto: Nenad Jovanović/Novosti
%d blogeri kao ovaj: