Otvorena izložba “Enklavija” na bijenalu u Veneciji

Na 57. Međunarodnom bijenalu suvremene vizualne umjetnosti u Veneciji, paviljon Srbije svečano je otvorio ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Na najstarijoj i najprestižnijoj smotri te vrste, koja se ove godine održava pod nazivom “Živjela živa umjetnost!”, učestvuje 85 zemalja.

Vukosavljević otvorio izložbu “Enklavija” na bijenalu u Veneciji

Republika Srbija od 2007. godine nastupa samostalno i od tada je u Paviljonu “Srbija” predstavljeno oko 50 umjetnika, kako iz domena suvremene likovne scene, tako i arhitekture.

Ministar Vukosavljević je između ostaloga rekao da “tri umetnika ( Vladislav Šćepanović, Milena Dragičević i Dragan Zdravković) svojim poetikama različitog senzibiliteta i različitog kreativnog intenziteta pomažu stvaranju osećaja zajedničke pripadnosti i uspostavljanju odnosa prema onom drugom”.

“Priznavanje različitosti čini pojedinca slobodnim, a kolektivni identitet jedinstvenim. Enklava kao duhovni prostor predstavlja stoga ovde, u Paviljonu ‘Srbija’, izraz osvojene slobode nasuprot ubrzanim tokovima koje nam nameću mediji i potrošačko društvo današnjice”, rekao je Vukosavljević.

Pored ministra Vukosavljevića prisutnima su se obratili Slobodan Nakarada, komesar nastupa Srbije i Nikola Šuica, kustos izložbe. Izuzetno posjećenom otvaranju prisustvovale su brojne ličnosti iz svijeta kulture, umjetnosti i diplomacije, među kojima Vladimir Veličković, Raša Todosijević, Mrđan Bajić, Biljana Srbljanović, Uroš Đurić, ambasador Italije u Srbiji Giuseppe Manco, ministar za civilna pitanja u Federaciji BiH Adil Osmanović i drugi, prenosi RTS.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: