Papa Franjo na sablasno praznom Trgu Sv. Petra vodio izvanredni “Urbi et Orbi”

Papa Franjo je u petak 27. marta uoči dramatične molitve s praznog Trga sv. Petra kazao da smo zbog koronavirusa svi u “istom čamcu” te pozvao svijet da na tu krizu gleda kao na test solidarnosti i podsjetnik na temeljne vrijednosti.

Papa je juče na pandemiju odgovorio molitvom i blagoslovom “Urbi et Orbi”, ujedinivši cijeli svijet u molitvi.

“Teška tama nadvila se nad naše trgove, ulice i gradove”, rekao je Papa na stepenicama Bazilike sv. Petra, ispred sablasno praznog i kišnog trga prije nego je udijelio blagoslov Gradu i svijetu koji se uobičajeno upućuje za Božić i Uskrs, navodi tportal.hr.

“Preuzela je naše živote, ispunjavajući sve zaglušujućom tišinom i uznemirujućom prazninom koja, kako tama prolazi, sve zaustavlja: osjećamo je u zraku (…) uplašeni smo i izgubljeni”, dodao je Sveti Otac.

Vatikan je bogoslužje nazvao “Izvanrednom molitvom u vremenu pandemije”, sumornim odjekom objave talijanskih dužnosnika da je broj umrlih od Covida-19 premašio 9000.

Ispod bijele nadstrešnice na stepenicama bazilike, papa Franjo je kazao da smo shvatili da smo svi “u istom čamcu, krhki i dezorijentirani, ali istovremeno važni i potrebni, svi pozvani da veslamo zajedno, svatko od nas osjećajući potrebu da tješimo druge”.

Foto: Yara Nardi/AFP/Profimedia

Pohvalio je liječnike, sestre, prodavače, čistače, njegovatelje, radnike u prometu, policiju i dobrovoljce te poručio da oni, a ne bogati i slavni, “pišu presudne događaje našeg vremena”.

Papa Franjo je poručio da Bog od svakog od nas traži da se “probudimo i širimo solidarnost i nadu koja će nam dati snagu, potporu i smisao u trenucima kada se čini da posrćemo”.

Foto: Foto: Yara Nardi/AFP/Profimedia

 

Izvor: Hina, tportal.hr
Foto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia
%d blogeri kao ovaj: