Patrijarh osveštao hram u glavnom gradu Bocvane

Ktitori crkve Svetog Save u Gaboronu su Milivoje Nikolić i njegova supruga Linet, koji su i poklonili zemljište za izgradnju crkve. Na prvoj svetoj Liturgiji u novoosvećenom hramu Njegovoj Svetosti saluživali su članovi poslanstva Srpske Pravoslavne Crkve:

Preosvećeni Episkop šumadijski Jovan, protojerej stavrofor Dragi Veškovac, jeromonah Amvrosije Vesić i pođakon Vladimir Jelić, kao i drugi sveštenoslužitelji, u prisustvu ambasadora Srbije u Južnoafričkoj Republici Božina Nikolića i ambasadora Ruske Federacije u Bocvani Viktora Sibilova, konzula Ambasade Srbije u Pretoriji Saše Marta i velikog broja Srba koji žive i rade u tom delu Afrike.

Srbi u Bocvani su okupljeni oko Udruženja Srba osnovanog 2009. godine, a svoj polet dobilo nakon akcije koju su imali u prikupljanju pomoći poplavljenim područjima 2014. godine, koju je ova mala grupa Srba izvela veoma uspešno.

Sakupljeno je oko 25 hiljada evra i poslato u poplavljena područja. Tada je shvaćeno koliko su značajne reči „Samo sloga Srbina spasava“. Udruženje je otvoreno i okuplja sve ljude sa naših prostora. Osnovana je i srpska škola – druga na afričkom kontinentu. Organizuju se proslave Božića, Vaskrsa, Svetog Save, Vidovdana i nacionalnih praznika, saopšteno je iz SPC.

Izvor: danas.rs

%d blogeri kao ovaj: