Plenković: Pozivam vas da se pridržavate preporuka Zavoda za javno zdravstvo, TO JE KLJUČNO ZA SUZBIJANJE PANDEMIJE

Premijer Andrej Plenković u četvratak 19. marta u 20 sati se zbog krize s koronavirusom izvanredno obratio javnosti: 

– Ova situacija nije samo odgovornost zdravstvenog sustava već svih nas. Svi trebamo shvatiti da smo podjednako ugroženi, i kad nemamo simptome možemo zaraziti svoje najbliže. Virus ne putuje, već se prenosi putem ljudi – stoga vas pozivam da se ne rukujete, da se pridržavate preporučenog razmaka i svih preporuka Zavoda za javno zdravstvo, to je ključno za suzbijanje pandemije, prenosi portal glasistre.hr.

Zdravlje našeg gospodarstva drugi je naš prioritet, već sad znamo da će koronavirus ostaviti posljedice – razmjeri ove krize zahtijevaju izvanredne mjere. Zbog toga je Vlada donijela paket od 63 mjere za pomoć gospodarstvu, svi ministri su dobili nalog da režu sve troškove koji nisu nužni, a mi izlazimo u susret poduzećima odgodom plaćanja poreza i doprinosa, kao i odgodu plaćanja kreditnih obaveza građana. Podsjećam da ove mjere neće moći koristiti poslodavci koji otpuštaju radnike.

Ovo je vrijeme za jedinstvo nacije i odgovornost, u ovakvim situacijama potrebno je razumijevanje i solidarnost, kao društvo i kao nacija.

Želim zahvaliti svim zdravstvenim radnicima koji su na prvoj crti bojišnice protiv pandemije, kao i svima koji osiguravaju funkcioniranje gospodarstva.

Prije nekoliko dana održana je konferencija s EU čelnicima gdje smo odlučili privremeno zatvoriti granice Europske unije prema trećim zemljama. Ovo su teški dani, i drugi veliki ispit zrelosti za Hrvatsku, jer smo u ratu protiv virusa.

“Hrvatska je u ratu protiv virusa, panike i negativnih društveno-ekonomskih posljedica. Ovo nije vrijeme za podjele nego za konsenzus. Otvorili smo konstruktivni dijalog sa svim parlamentarnim strankama, surađujemo dobro s predsjednikom, konzultiramo se s gospodarstvenicima, važna je suradnja s medijima koji imaju ključnu ulogu u kvalitetnom informiranju javnosti i ne širenju lažnih vijesti koje šire paniku. Oslanjamo se na mišljenje stručnjaka, nastavit ćemo kao od početka krize komunicirati pravodobno i brzo. Sve što zna Vlada, znaju svi građani. Držimo se mjera, budimo na visini zadatka i pokažimo da se Hrvatska može i zna nositi s najtežim izazovima”, poručio je Plenković, prenosi portal jutarnji.hr.

Izvor: Portal jutarnji.hr, glasistre.hr

%d blogeri kao ovaj: