Počela prijava grupa za 14. festival “Krajiški biseri”

unnamed (14)

Počela je prijava pjevačkih grupa za takmičenje na 14. festivalu „Krajiški biseri“ koji će biti održan u Plandištu, 2. oktobra 2016. godine. Rok za prijavu grupa je 18. septembar 2016.

„Krajiški biseri“ su takmičarski festival koji njeguje izvorne pjesme i tradicionalni način pjevanja Srba Krajišnika. Učestvuju najbolјe krajiške pjevačke grupe iz čitave Srbije, Republike Srpske i regiona. Cilј festivala je očuvanje, njegovanje i prezentacija krajiškog izvornog pjevanja i prenošenje ovih jedinstvenih vokalnih i vokalno-instrumentalnih oblika na mlađe generacije.
Krajiško izvorno pjevanje „ojkanje“ se od 2010. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine. Od 2012. godine „ojkača“ je zvanično upisana i u prvi Nacionalni registar za nematerijalno kulturno naslijeđe Republike Srbije, a Festival „Krajiški biseri“ institucionalno je priznat za reprezentativnu manifestaciju i primjer dobre prakse zaštite i njegovanja nematerijalnog kulturnog naslijeđa.

Kako bi se dodatno sadržajno obogatila ova manifestacija, na dan održavanja Festivala biće priređena i cjelodnevna izložba slika i rukotvorina.

Detaljne informacije, propozicije za učešće i obrazac za prijavu nalaze se na sajtu organizatora: Zavičajno udruženje Krajišnika “Nikola Tesla” – www.zuknikolatesla.org

Izvor: Banija Online

%d blogeri kao ovaj: