Počeo 11. Međunarodni festival kazališta JoakimInterFest

unnamed
Scena iz predstave “Mrešćenje šarana”
Pod nazivom “Sreća prati hrabre“ u Knjaževsko-srpskom kazalištu svečano je otvoren 11. Međunarodni festival kazališta JoakimInterFest.

Selektor festivala Željko Jovanović je odabrao devet predstava iz Poljske, Hrvatske, Bosne i Hrcegovine, Rumunjske i Srbije, a prvu predstavu u takmičarskoj konkurenciji Sinovi umiru prvi, Mate Matešića, u režiji mladog redatelja Marka Misrače izveo je ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke.

Direktor Knjaževsko-srpskog kazališta Vojo Lučić osvrćući se na postignuća ovog festivala istakao je da je prethodnih godina dominantna bila preokupacija društvenim angažmanom kao i socijalnom i filozofskom dimenzijom egzistencije ljudi u ovom našem vremenu.

Zbog toga se JoakimInterFest profilirao kao izuzetno angažirana umjetnička smotra koja neprestano i sa svih aspekata preispituje kako mjesto pojedinca u suvremenom društvu i okolnostima, tako i ulogu samog kazališta u povijesnom kontekstu današnjice.

“U proteklih deset godina koliko JoakimInterFest traje, festival je ostvario izuzetne rezultate, između ostalog, na prethodnim festivalima je izvedeno 97 predstava iz više od 20 zemalja: Danske, Engleske, Slovenije, Crne Gore, Rumunjske, Hrvatske, Republike Srpske, Rusije, Španjolske, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Poljske, Bugarske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Ukrajine, Njemačke, Kanade i Srbije”, naglasio je Lučić.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: