Počeo 15. festival svjetskog kazališta

15. festival svjetskog kazališta održava se do 16. rujna u HNK u Zagrebu i dvorani Muzičke akademije.

Naime, prije 15 godina  hrvatski je  teatar bio u bitno drugačijoj situaciji nego danas, jer je poslije 90- tih bio u dubokoj krizi, a intencija osnivanja Festivala bila je želja da se hrvatskoj publici i struci pruži informaciju o trendovima svjetske kazališne scene, te mogućnost usporedbe i pozicioniranja hrvatskoga teatra unutar svjetskog konteksta.

U proteklih 14 izdanja na Festivalu je sudjelovalo više od 50 kazališta i gotovo sva bitna imena svjetskoga kazališta, piše portal hrt.hr.

Iz ovogodišnjeg izbora izdvaju se brazilski Cia Vertice de Teatro iz Rio de Janeira, s predstavom Što ako su otišle u Moskvu, te gruzijsko kazalište Gabriadze, koji je prije trinaest godina oduševilo publiku predstavom Bitka za Staljingrad.

Kvalitetan je izbor ovogodišnjega izdanja Festivala, u kojemu se nalaze predstave koje su obišle sve važne Festivale – od Avignona, preko Pariza i Berlina, a koji je osmišljen po ključu – inovativni pristup u klasičnom okviru, koji nas vraća u vrijeme neke staromodne ljepote, piše nadalje portal hrt.hr.

Inače, predstave se izvode na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Muzičke akademije kao što smo kazali na početku, a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Hrvatskoga narodnog kazališta. Festival u Dobrom jutru HRT-a najavljuju Ivica Buljan,  ravnatelj Drame HNK u Zagrebu i Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica, intendantica HNK u Zagrebu.


Izvor: Hrt.hr

%d blogeri kao ovaj: