Počeo treći Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice

Na Mećavniku je večeras svečano otvoren Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice, koji se treću godinu zaredom održava uz podršku kompanije NIS. Pod sloganom „Pozorišni Kustendorf“, ovaj festival preispitaće granice između pozorišta i filma.

U tom duhu, festival je otvorila predstava ”Kad bi Sombor bio Holivud” u režiji Kokana Mladenovića, koja koristi filmski jezik pričanja.

Festival su proglasili otvorenim režiser Emir Kusturica i generalni direktor kompanije NIS Kiril Tjurdenjev.

Mećavnik je posebno mesto, sa posebnom čari i poetikom, koje inspiriše. Ove godine na festivalu učestvuje i pozorišni ansambl uz Rusije, što me posebno raduje. Slogan NIS-a je „Budućnost na delu“, a podrškom koju dajemo ovom velikom kulturnom događaju, mi upravo podržavamo budućnost na delu“, izjavio je Kiril Tjurdenjev prilikom otvaranja festivala i poželeo svim mladim glumačkim talentima da ostvare svoje umetničke potencijale.

Moja davnašnja želja je da svako godišnje doba na Maćavniku obeleži jedan festival. Niko ne zna šta znači imati dva zavičaja i izgubiti i jedan i drugi i biti stranac svuda, rekao je Ivo Andrić. Pesnik Rilke je napisao, da kada jednom izgubiš svoj dom, više ga nikada nećeš naći. Mećavnik ih je na neki način obojicu demantovao, jer je moj dom koji je izgubljen u Sarajevu, zasnovan na ivici tih svetova. Ovde smo realizovali već 25 festivala i još jedan, koji večeras treba da zakorači u svoju internacionalnu fazu. Hvala gospodinu Tjurdenjevu, posebno na ideji da podrži jedan festival čiji život tek počinje i čini mi se da večeras pravimo iskorak u jednu novu budućnost koju je on pomenuo“, rekao je Emir Kusturica otvarajući festival.

Drugog dana festivala žiriju će se predstaviti studenti Državne pozorišne akademije iz Jaroslavlja iz Ruske Federacije sa predstavom „Slon“ Aleksandra Kopkova, kao i studenti Akademije umetnosti iz Novog Sada sa predstavom „Dok čekamo Godoa“ Semjuela Beketa.

Festival će zatvoriti predstava „Crna kutija“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Prvog takmičarskog dana publici su se predstavili studenti Akademije umetnosti iz Beograda sa predstavom „Mamu mu…ko je prvi počeo“ Dejana Dukovskog, kao i studenti Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda sa predstavom „Pošto gvožđe“ Bertolda Brehta.

Izvor: danas.rs

%d blogeri kao ovaj: