Pododbor Darda uspješno organizirala 19. po redu likovnu koloniju ”Đola 2022” u Dardi

I ove 2022. godine SKD ”PROSVJETA” Pododbor Darda i likovna radionica ”Petar Dobrović” uspješno organizirala 19. po redu dvodnevnu međunarodnu likovnu koloniju ”Đola 2022”. Likovna kolonija je održana  u Dardi u subotu i nedjelju (24. i 25.09. 2022. godine).

Likovna radionica ”Petar Dobrović” dugi niz godina uspješno djeluje u okviru SKD ”Prosvjeta” Pododbor Darda. Likovna kolonija ”Đola 2022” organizirana je po 19. puta (XIX saziv) a održana je u subotu i nedjelju 24. i 25. septembra 2022. godine. Na likovnoj koloniji okupio se veći broj slikara svih uzrasta od najmlađih do najstarijih, od akademskih slikara, afirmiranih amaterskih slikara do osnovnoškolaca i početnika u slikanju. Na otvorenju Likovne kolonije održan je kraći prigodni program: pozdravni govor domaćina, predsjednika pododbora Darda zatim recitacije gospođe Ljeposave Grubor, solo pjesme gospođe Hranislave Mesarić i afirmativni govor gospodina Pere Matića koji je govorio i o prigodnoj Izložbi slika sa prošlogodišnjeg gotovo jubilarnog XVIII saziva likovne kolonije te je preporučio izložbu kao bogatstvo različitih iskustava, oplemenjenih ličnim senzibilitetom  svakog slikara. Izloženo je ukupno 31 opremljena umjetnička rada, popraćeni prigodnim Katalogom slika koji je priredila i grafički oblikovala Rada Marković.

U subotu, 24.09.2022. godine održano  i izlaganje na temu  ”Slikarstvo Vlahe Bukovca”. O životnom putu i slikarstvu poznatog slikara govorio je kustos, prof. Pero Matić.

”Vlaho Bukovac rođen je u Cavtatu 1855., a umro je u Pragu 1922. Bio je najznačajniji slikar Hrvatske na prijelazu iz 19. stoljeća, glavni predstavnik hrvatske moderne, najpoznatiji po portretima, ali jednako vrstan i u aktovima, velikim figuralnim kompozicijama kao što je „Gundulićev san“. Prošao je slikarske faze od akademizma, realizma, impresionizma i simbolizma do moderne. Osobito je poznat i priznat po portretima. U njegovu bogatom i raznovrsnom stvaralaštvu može se govoriti o ranim djelima u San Franciscu, pariškoj fazi, zagrebačkoj fazi, kratkoj cavtatskoj fazi i praškom razdoblju. U Zagreb se preselio 1893. i postao središnja osoba svih umjetničkih manifestacija zahvaljujući kojoj su izgrađeni atelijeri za umjetnike i podignut Umjetnički paviljon. Izlagao je na pariškom Salonu, Bijenalu u Veneciji, samostalno je izlagao u Zagrebu, Zadru, Beču i Pragu. Njegove su velike retrospektivne izložbe bile u Zagrebu 1988. i 2000. godine te u Pragu 2000. godine.”

Likovna kolonija ”Đola 2022” okupila je tokom dva dana 30 slikara iz Baranje, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije, Gradova Osijeka i Zagreba te Republike Srbije.

Ranija praksa pododbora Darda je nastavljena da likovna kolonija bude otvorena te da svake godine budu pozvani i slikari koji do sada nisu imali prilike sudjelovati u ranijim sazivima. Umjetnici su svojim dolaskom i zalaganjem obogatili fundus slika u Dardi s 50-ak novih umjetničkih radova među kojima je i jedna skulptura. Na taj način, inače bogati fundus likovne radionice ”Petar Dobrović” Darda obogaćen za značajan broj novih umjetnina različitih tema i tehnika. Domaćin, SKD ”Prosvjeta” pododbor Darda je svim slikarima osigurao potreban materijal za rad, prehranu, osvježenje, troškove dolaska, te po potrebi smještaj (noćenje).

Likovna kolonija ”Đola 2022” održana je uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i Općine Darda.

%d blogeri kao ovaj: