Poreznom reformom po kulturi

unnamed
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Nezadovoljstvo poreznom reformom koja udara na kulturu i kreativna zanimanja, u srijedu 23. novembra u HND-u, izrazili su umjetnici, novinari, pisci, redatelji, glazbenici i glumci.

Prijedlogom porezne reforme ministra financija Zdravka Marića predviđa se uvođenje plaćanja doprinosa na autorske i umjetničke honorare. Autorski rad je do sad bio oslobođen plaćanja doprinosa, no ministar Marić je prilikom predstavljanja reforme istaknuo kako ubuduće nitko neće biti izuzet od plaćanja doprinosa. Drugi dohodak ovom reformom imat će isti porezni tretman kao plaća.

Umjetnici i novinari na konferenciji za medije istaknuli su kako je takva namjera pogubna za honorarce u kulturnoj i kreativnoj industriji. Svi zajedno su se složili kako bi hitno trebali zatražiti razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem kako bi mu objasnili svoju stranu i tešku situaciju. A ukoliko takva reforma prođe, zaključili su, netko bi trebao snositi i posljedice, a to je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Matija Raos, predstavnik nezavisnih profesionalaca istaknuo je kako će reforma samo potaknuti rad na crno, odnosno da si umjetnici uzimaju honorar na ruke.
– Mi smo proveli istraživanje koje je pokazalo da su ljudi u velikom strahu, a velika većina je i neinformirana. 91 posto ispitanika komentiralo je kako će reforma potaknuti rad na crno i da će honorare uzimati na ruke jer im je to jedina egzistencija. Postavlja se pitanje kakvo mu društvo želimo biti i koje vrijednosti promoviramo- rekao je Raos.
Edo Popović, pisac i novinar istaknuo je kako su mu honorari koje dobiva za svoj rad jedini izvor prihoda.
– Ne očekujem da zarađenim novcem mogu ulagati u nekretnine i biznis i slične vratolomije kao ministar Marić i njemu bliski. Očekujem samo da mi se omogući da jedem, živim, plaćam režije i radim svoj posao. Ne očekujem od ministra da čita romane i knjige hrvatskih pisaca, da gleda hrvatske filmove, posjećuje kazališne predstave i izložbe hrvatskih umjetnika, ali očekujem minimalno, a to je da makne prste od našeg honorara i da nam omogući da i dalje radimo svoj posao- poručio je Popović.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek kasnije je u Saboru komentirala poreznu reformu kojom se uvode doprinosi na honorare. Istaknula je da su još u tijeku razgovori da se oni koji samostalno obavljaju djelatnost izuzmu iz tih izmjena.

Ministarstvo kulture je u procesu rasprave o poreznoj reformi upozorilo da smatramo kako ne bi bilo dobro da se na takav način opterete umjetnički honorari. Međutim, treba reći da se radi o tome da se zadržavaju olakšice od 30 posto za autorske, plus 25 posto za umjetničke honorare i na taj oporezivi dio uvodi se plaćanje doprinosa određenom broju umjetnika, pogotovo onima koji vode knjige i samostalno obavljaju djelatnost – rekla je Obuljen.


Izvor: 24sata.hr

%d blogeri kao ovaj: