Pozorišna predstava “Mali mi je ovaj grob” Biljane Srbljanović

Predstava Mali mi je ovaj grob, Biljane Srbljanović u režiji Dina Mustafića, u okviru regionalne turneje gostovaće u Zagrebu. Predstava će biti izvedena u petak, 28. novembra u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Predstava je imala hrvatsku premijeru u Kazalištu Ulysses na Brijunima ovog leta, a sada će i publika u Zagrebu imati priliku da vidi ovaj izvanredan umetnički performans u petak, 28. novembra od 20h u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Ko je zapravo Gavrilo Princip, kakva je uloga Apisa, vođe tajne organizacije Crna ruka, koji je u ime ideje Velike Srbije iz pozadine vukao konce u pripremi atentata sa sasvim drugačijim ciljevima od zanesenih revolucionara? Zašto su ove istorijske ličnosti i ovaj dogadjaj od pre stotinu godina, koji se beleži kao povod za Veliki rat, važne za razumevanje  savremenih odnosa u regionu? Sa ovim pitanjima, 100 godina nakon izbijanja Prvog svetskog rata i pokušaja revizije istorije sa različitim pobudama, izvodi se predstava Mali mi je ovaj grob.

Drama nije ni istorijska ni politička, ona ne govori o događajima, nego o ljudima. Upravo različita vidjenja ljudi, odnosno ove istorijske ličnosti, 19-ogodišnjeg atentatora, otkrivaju sasvim različita tumačenja istorije na Balkanu.

Predstava je na redovnom repertoaru u Beogradu i Sarajevu, a realizovana je u koprodukciji Hartefakt fonda i Bitef teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 i festivala MESS iz Sarajeva, kazališta Ulysses sa Brijuna i producentske kuće Testament films. Predstava je podržana od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije u okviru projekta obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

U predstavi igraju: Milan Marić, Marko Janketić, Ermin Bravo, Amila Terzimehić i Svetozar Cvetković.

%d blogeri kao ovaj: