Predavanja prof. Dubravke Đurić i prof. Miška Šuvakovića

Predavanja prof. Dubravke Đurić i prof. Miška Šuvakovića mogli ste pratiti preko
linka, https://us02web.zoom.us/j/83922027927, a predavanja će nakon završetka biti objavljena na FB stranici SKD Prosvjeta

prof. Dubravka Đurić
“Maga Magazinović i njene učenice, Zenit, vizuelna i konkretna poezija i quorum između Beograda i Zagreba”
Prof. dr Dubravka Đurić
Diplomirala i magistrirala na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Doktorirala na Katedri za engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu.
Usavršavala se u Sjedinjenim Američkim Državama (SUNY) i u Mađarskoj (CEU). Pored brojnih naučnih radova, objavila je šest naučnih monografija. Od 2015. godine predsednica je Serbian Association for Anglo-American Studies. Uređivala je časopis „Mentalni prostor“, osnovala je i uređivala časopis „ProFemina“. Inicirala je obeležavanje Svetskog dana poezije u Kulturnom centru Beograda 2001. godine. Članica je Srpskog književnog društva.
12.11.2022. 20:00

Predavanje Miško Šuvaković:
“Ne/Očekivane razmene: Nove tendencije
(Koloman Novak, Zoran Radović i Biljana Tomić u Zagrebu),
Aprilski susreti (Grupa šest autora u Beogradu) i
sasvim liberalne participacije (Damnjan u Galeriji
suvremene umjetnosti, Marina Abramović u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu,
Grupa A3 na Ilici, Grupa 143 u Galeriji Novoj,
Gorgona u SKC-u i tajnoviti mitovi o Kniferu i Mangelosu između Zagreba i Beograda”)

Miško Šuvaković

Miško Šuvaković (1954) je jedan od najcenjenijih teoretičara umetnosti i medija u regionu koji je prepoznat po svom transdisciplinarnom pristupu humanistici i brojnim istraživanjima u polju politike umetnosti i primenjene estetike.

Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1982. Odbranio je doktorsku disertaciju sa naslovom ”Teorija u umetnosti i analitička filozofija” na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1993. godine. Predavao je i korukovodio postdiplomskim studijama teorije umetnosti i medija na Interdisciplinarnim studijama  Univerziteta umetnosti u Beogradu (2002–2014). Rukovodilac je studijskih programa za doktorske i master studije savremene transdisciplinarne humanistike i teorije umetnosti i medija na Fakultetu za medije i komunikacije od 2015. godine. Predavao je kao gostujući profesor na predmetima iz estetike, teorije i istorije umetnosti, teorije vizuelnih i izvođačkih umetnost na mnogim univerzitetima u regionu i šire (Ljubljana, Helsinki, Kopar, Sarajevo, Amsterdam, San Dijego i dr.) Predsednik je Društva za estetiku arhitekture i vizuelnih umetnosti Srbije i drugi vice predsednik Međunarodnog društva za estetiku.

Napisao je i uredio 50 knjiga koje su objavljene na srpskom, hrvatskom, slovenačkom i engleskom jeziku. Neke od poslednjih publikacija se: Pojmovnik suvremene umjetnosti (Zagreb, 2005), Konceptualna umetnost (Novi Sad, 2007), Epistemology of Art (Vienna, 2008), Istorija umetnosti u Srbiji – XX vek 1-3 (Orion art, 2010), Diskurzivna analiza (2010), Pojmovnik teorije umetnosti (2011), Estetika muzike (2016). Godine 2017. za Fakultet za medije i komunikacije priređuje zbornik sa Jovanom Čekićem Nova povezivanja: od scene do mreže.

%d blogeri kao ovaj: