Predstavljene nove kovanice Pošte Srbije

kovanice

U Muzeju PTT danas su promovisane kovanice sa motivima Prvog svetskog rata koje su izrađene u saradnji Javnog preduzeća “Pošta Srbije” i Zavoda za izradu novčanica i kovanog novca Narodne banke Srbije.

Ovom prilikom su predstavljene kovanice sa likovima srpskih vojvoda Živojina Mišića, Radomira Putnika, Stepe Stepanovića i Petra Bojovića, vojnika izviđača Dragutina Matića, kao i motivima Cerske i Kolubarske bitke. 

Medaljoni su izrađeni povodom 100 godina od početka Velikog rata i to tehnikom kovanja od bakra i legure bakra, poznatije kao novo srebro. Takođe, spakovani su u prigodne kutije sa tekstom na srpskom i engleskom jeziku. 

Direktor Samostalnog sektora za koorperativni marketing i velike korisnike Pošte Srbije Nela Bojović podsetila je da je u Muzeju PTT otvorena i izložba povodom 100 godina od početka Velikog rata “Jedinice veze Srpske vojske u Prvom svetskom ratu 1914-1918” .

Ona je istakla da pošta ima zahtevnu ulogu u stabilnim životnim tokovima, a u krizi, vanrednom stanju i ratu težu i odgovorniju.

Na izložbi su predstavljene ratne dopisne karte, sa cenzornim žigovima i žigovima vojnih pošta, nemački telefona iz 1916. godine, ratni plen Moravske divizije sa Solunskog fronta, makete savezničkih aviona, kao i poljski telefon i poljski telegraf koji je koristila Srpska vojska u prvom svetskom ratu.

Ispred Narodne banke Srbije Marina Delić Sarić rekla je da se će kolekciju dopunjavati, a da se kovanice mogu naći u poštama širom Srbije.

Izvor: Tanjug

%d blogeri kao ovaj: