Preminuo Roger Moor

Informaciju o smrti šarmantnog Britanca, glumca i humanitarca Rogera Moora, prenijeli su svi mediji. Umro je u 90. godini života, a proslavio se ulogom Jamesa Bonda.

Njegova djeca objavila su vijest o njegovoj smrti, koja ga je zatekla u Švicarskoj.

Izgubio je bitku s carcinomom. Prvi put se pojavio u ulozi tajnog agenta 007 u filmu “Živi i pusti druge da umru”, da bi potom postao najdugovječniji Džejms Bond u historiji franšize – sedam puta je igrao tu ulogu, posljednji put u filmu “Pogled na ubistvo”.

Rođen je u Londonu 1927. i nakon što je pedesetih radio kao model, potpisao je sedmogodišnji ugovor sa kompanijom MGM.

Njegovi prvi filmovi nisu bili naročito upečatljivi – “Interrupted Melody”, “The King’s Thief”, ali je prelaskom na male ekrane po prvi put okusio uspjeh.

“Tokom početka karijere, rekli su mi da mi je za uspeh potrebna ličnost, talenat i sreća i to u jednakim odnosima”, rekao je za Guardian u intervjuu 2014., prenosi B92. No, “Mislim da nije tako. U mom slučaju je sreća 99 odsto igrala ulogu. Ne vredi vam što ste talentovani, ako se ne nađete na pravom mestu u pravo vreme”.

Prvo odlikovanje od kraljice dobio je 1999. a titulu viteza 2003. A, na dobročinstvo ga je inspirirala dobra prijateljica Audrey Hepburn koja je radila u istoj dobrotvornoj organizaciji.

“Viteštvo kojim sam nagrađen za humanitarni rad, značilo mi je više nego da sam nagrađen za glumu”, rekao je Moor.

“Siguran sam da bi neki ljudi rekli: ‘Šta glumac zna o svetskim problemima?’ Ali radeći za UNICEF, postao sam stručnjak za mnoge stvari – od toga šta izaziva ahondroplaziju, do koristi dojenja. Osećam se privilegovanim”.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: