Preminuo sociolog Svetozar Livada

Poznati istoričar i sociolog Svetozar Livada preminuo je jučer nakon duge i teške bolesti u Zagrebu u 94. godini, saopštila je njegova porodica.

Svetozar Livada rođen je 14. marta 1928. godine u seoskoj porodici u selu Gornje Primišlje, u opštini Slunj, na Kordunu.

Bio je partizanski borac, pisac, filozof, demograf, istoričar, sociolog i čovjek koji je uporno radio na obnovi srpskih institucija na teritoriji današnje Hrvatske, a posebno je brinuo o položaju seljaka.

Kao veoma mlad stupio je u partizanske borbene jedinice u svom selu. Ranjen je nekoliko puta, a nakon teškog ranjavanja u bolnici je ležao neprekidno sedam godina i za to vrijeme urađene su mu 42 operacije.

Gimnaziju i Filozofski fakultet (grupa filozofija i historija) završio je u Zagrebu 1953. Doktorirao je s temom iz ruralne sociologije 1975. godine. Bio je jedan od urednika časopisa Sociologija sela i znanstveni suradnik, a jedno kraće vrijeme i v.d. direktora Agrarnog instituta u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu predavao je socijalnu demografiju od 1967. do 1972. godine.
Jedan je od osnivača i predavača postdiplomskog studija iz gerontologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1963. do 1972. godine bio je član savjetodavne ad hoc grupe za ruralnu sociologiju pri međunarodnoj organizaciji FAO.

Bio je predsjednik nekoliko udruženja i organizacija koje su okupljale Srbe u vrijeme pred raspad Јugoslavije, kao i za vrijeme rata u Hrvatskoj.

I pored toga što je bio ratni vojni invalid, neumorno je radio na terenu kao član Komisije za utvrđivanje ratnih zločina, a kasnije istražujući život na selu.

Svetozar Livada je objavio na stotine stručnih radova iz oblasti sociologije i drugih društvenih nauka i prava.

Objavio je veliki broj naučnih radova i desetine knjiga: “Etničko čišćenje – zločin stoljeća”, “Ozakonjeni zločin stoljeća”, “Kordunski rekvijem”, “Biološki slom i nestajanje Srba u Hrvatskoj”.

Piše: P-portal.net

preuzeto sa: https://p-portal.net/preminuo-sociolog-svetozar-livada/

%d blogeri kao ovaj: