Prijateljstvo i suradnja ne poznaju granice ni udaljenost

Boraveći u Argenitini, Viktor Lazić, predsjednik udruženja Adligat, koje se bavi unaprjeđenjem srpske kulture, umjetnosti i međunarodne suradnje, imao je više važnih sastanaka s ljudima iz urugvajske kulture i politike. Iz mnogobrojnih razgovora dogovoreno je potpisivanje dva protokola o suradnji.
Viktor se rukuje s Alvarom Rosijem jednim od partnera u organizaciji “Leonardi i Rosi”

Naime, jedan od potpisanih protokola je s knjižarom Leonardi i Rosi iz Montevidea, najznačajnijom urugvajskom organizacijom koja se bavi pronalaženjem, sakupljanjem i distribucijom starih i rjetktih publikacija.

“Za Srbiju je ovo veoma važno, zato što je dogovoreno da se oni angažuju na pronalaženju izgubljenih i retkih knjiga serbike, tj. srpske knjige koja je štampana u Južnoj Americi. Radi se o važnom delu našeg kulturnog nasleđa i istorije, često o veoma retkim primercima koji su potpuno nepoznati, publikacijama koje je objavljivala naša emigracija, a čije donošenje u ex Jugoslaviju je dugo bilo zabranjeno. Sa druge strane, Adligat će ovoj urugvajskoj organizaciji pružati stručnu pomoć na obradi i klasifikaciji knjiga istočne Evrope. Ovaj protokol smo potpisali pre neki dan”, kaže Viktor Lazić za Program za dijasporu RTS-a.

Nerudin rukopis

Drugi protokol o suradnji, ništa manje značajan, biće potpisan s Muzejom Andi 1972 iz Montevidea. Radi se o specijaliziranom muzeju posvećenom poznatoj avionskoj nesreći, kada su putnici 72 dana bili zarobljeni u jednom od najnegostoljubivijih predjela na svijetu.

“Muzej knjige i putovanja u okviru Adligata i ovaj urugvajski muzej će uskoro biti pobratimiljeni, sarađivaće i promovisati međusobne aktivnosti. Iako na drugim krajevima planete, ovom saradnjom pružiće primer kako mali muzeji mogu biti više udruženi, i da međunarodna saradnja i poštovanje ne poznaju granice.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: