PROMOCIJA KNJIGE “SEĆANJE JE ZALOG TRAJANJU” O PUSTARI MIRKOVAC

Dana 20.08.2021 godine je održana promocija knjige “Sećanje je zalog trajanju” autora Ljubisava Bate Lukovića. Knjiga je posvećena pustari Mirkovac (najveća od više pustara u blizini Kneževih Vinograda) gde se autor rodio 1937. godine i proveo detinjstvo te zapisao sećanja i uspomene o životu i radu na toj pustari. Promocija je održana u sali restorana SRC Bazeni a koju je organizirala SKD Prosvjeta Kneževi Vinogradi čiji je Ljubisav član i jedan od osnivača.

U knjizi je i veliki broj slika iz bogate lične arhive autora, istorijskih zapisa i priča iz svakodnevnog života u Mirkovcu u periodu posle drugog svetskog rata, a koje je sam doživeo ili je čuo od starijih Mirkovčana. Mnogi “pustaraši” mogu tu pronaći zapise o svojim precima i poznanicima, njihovim zgodama i nezgodama iz tog razdoblja.

Prvi dio knjige detaljno opisuje pustaru Mirkovac, locira objekte na mapi i opisuje stanovništvo i njegovo doseljavanje. U drugom delu autor navodi dragocene podatke o uskotračnoj željezničkoj pruzi imanja Belje i krajolike oko pruge. Ta pruga je jedno vreme bila “žila kucavica” cele Baranje. I konačno u trećem najveće delu knjige opisuje svoja sećanja, kako to već i sam kaže – “Kristalići detinjstva”. Čitajući te zapise sa vremenske distance od preko 70. godina, možemo steći sliku o ondašnjem načinu života u Mirkovcu. Nekada je pustara bila puna života i događanja dok je danas gotovo u potpunosti opustela i život u njoj polako zamire a narod se raseljava.

%d blogeri kao ovaj: