“Prosvjeta” organizirala izložbu „Ikone pravoslavnog hrama sv. Nikolaja“ u Rijeci

Uvodnu riječ na izložbi dao je Jovica Radmanović,potpredsjednik SKD „Prosvjeta“, koji je ujedno i organizator ove nesvakidašnje izložbe koja se održala 28.09.2016. u okviru 20-te jubilarne etnosmotre nacionalnih manjina grada Rijeke.

Radmanović se zahvalio u ime Društva Njegovom Preosveštenstvu Episkopu gornjokarlovačkom G. Gerasimu na blagoslovu što su crkvena opština i uprava parohije na Rijeci uzeli učešće kroz ovu izložbu s kojom se srpska zajednica prikazuje kao kulturno bogata i tradicionalno postojana više vijekova u gradu Rijeci.

Srbi kao najveća manjinska zajednica u Gradu Rijeci mogu i trebaju više doprinositi u pogledu obogaćivanja kulturnog sadržaja grada Rijeke, pogotovo kada se to promatra u kontekstu budućih događanja u okviru projekta – Rijeka2020 Evropska prijestolnica kulture, da grad Rijeka u srpskoj zajednici može očekivati pouzdanog partnera koji će dati sve od sebe da svi zajedno programski prožmu riječki kulturni prostor i predstavese u najboljem svjetlu-naglasio je potpredsjednik SKD “Prosvjeta”.

Gradonačelnik Rijeke, Vojko Obersnel obratio se prisutnima rekavši da uvažava srpsku zajednicu izrazivši svoje zadovoljstvo što srpska zajednica ima želju učestvovanja u kulturnoj promidžbi grada Rijeke kroz projekt Rijeka2020 EPK.

U ulozi domaćina, svoj blagoslov je dao, Njegovo Preosveštenstvo Episkop gornjokarlovački G. Gerasim, također, obrativši se sa nekoliko riječi prisutnima. Zahvalio se Gradonačelniku na dolasku te mu kao znak zahvale na nesebičnoj pomoći poklonio ikonu „sv. Nikole“ kao znak zahvale na nesebičnoj pomoći oko restauracije hrama sv. Nikolaja.

O radovima izvedenim na umjetninama hrama sv. Nikolaja govorila je magistra povijesti umjetnosti Nikolina Belošević, vanjska suradnica odsjeka za povijest umjetnosti filozofskog fakulteta u Rijeci. Goran Bulić, magistar umjetnosti, viši konzervator – restaurator iz Restauratorskog odjela u Rijeci detaljnije je predstavio zbirku ikona i odgovorio na postavljena pitanja.

Izložbu je organiziralo SKD „Prosvjeta“ Rijeka uz potporu VSNM PGŽ i VSNM za grad Rijeku, te podršku SPCO na Rijeci kao domaćina.

Izložbi su prisustvovali:

  • Konzul Republike Srbije u Rijeci, Momčilo Radivojević;
  • Potpredsjednik SKD „Prosvjeta“ u RH, i Predsjednik VSNM PGŽ, Jovica Radmanović;
  • Gen. sekretar SKD „Prosvjeta“, Srđan Tatić;
  • Predsjednik VSNM za Grad Rijeku, Mile Opačić
  • Predsjednik VSNM IŽ, Milan Rašula

Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: