Prvi Festival ojkače u Petrinji u organizaciji Srpskog kulturnog društva ”Prosvjeta”

Prvi Festival ojkače u Petrinji u organizaciji Srpskog kulturnog društva prosvjeta, pododbor Petrinja održan je 6. juna ove godine.

Prvi su nastupili domaćini, ženska izvorna pjevačka skupina SKD „Prosvjeta” Pododbora Petrinja, koji su uz glazbenu pratnju na tamburici dvožici Branka Nožinića otpjevali pjesmu „Dobrodošlica”. Dvije izvorne ojkače otpjevale su članice KUD-a „Potkozarje” iz Bosanske Kostajnice i to Ženske izvorne skupine „Una”, koje aktivno djeluju već 10 godina.

Iz Beograda je došao i Rade Putnik, solist na tamburama i cimbulama, koji je izveo govedarsku pjesmu i splet igara s Banije. KUD „Una” stigao je iz Novog Grada iz Republike Srpske. To su mladi izvođači koji djeluju od 2007. godine, a rade u sklopu Javne ustanove Kulturno-obrazovnog centra kroz više folklornih sekcija, orkestar, pjevačke skupine i zbor. Više puta su nagrađivani za izvornost na Europskim i Smotrama Saveza amaterskih KUD-ova, radeći na očuvanju kulturne baštine Potkozarja i Podgrmeča. U okviru istog društva djeluje i Muška pjevačka grupa koja je također otpjevala dvije ojkače.

Zatim su nastupili članovi KUD-a „Zvuci Banije” iz Jabukovca, koji su osnovani početkom 2014. godine, a okupljaju djecu i mlade u folklornoj sekciji i odrasle pjevače. Djeca su izvela „Igre s Banije”, a Ženska pjevačka grupa dvije ojkače. Sudionici Festivala bili su i članovi SKD „Prosvjeta” – Pododbor Vrginmost, a i ženska i muška skupina otpjevali su ojkače poznate iz svoga kraja. Zatim su se predstavili članovi SKD „Prosvjeta” pododbor Dvor, koji je, kako je rečeno osnovan 2003. godine s ciljem očuvanja kulture i tradicije srpskog naroda na ovim prostorima. Svake godine organiziraju manifestacije Svetosavsku, Đurđevdansku i godišnji koncert, a predstavili su se muška i ženska pjevačka skupina.

Pred sam kraj predstavili su se domaćini, članovi SKD „Prosvjeta” Pododbor Petrinja, koji djeluju od 2001. godine. Unazad 15 godina rada i djelovanja imali su puno značajnih aktivnosti i nastupa. Kako je rečeno u predstavljanju, organizatori su Likovnih susreta na Baniji i Likovne kolonije „Jesen u Petrinji”, a slike izlažu u petrinjskoj Galeriji. Godine 2012. Ženska pjevačka grupa osvojila je na 9. Saboru Zlatni opanak, prvo mjesto pjevajući izvornu pjesmu i izvodeći Igre s Banije. Uz njih, predstavila se i Muška izvorna pjevačka grupa svojim tradicionalnim pjesmama.

Kako je istaknula Mara Vilus, uz rad i djelovanje ovog društva rodila se i ideja o održavanju Festivala ojkača, kao poticaj zaštite ove pjesme, najstarijeg oblika pjevanja Srba Krajišnika, kao nematerijalno kulturno blago Republike Hrvatske pri UNESKO-u. Na kraju je na tradicionalnom instrumentu tamburici dvožici Banijski drmež izveo Branko Nožinić, a domaćini su izveli drmeš onako kako su to naučili još u mladosti. Festival su svojim nastupom zatvorili gosti iz Malog Gradca.

Prvi festival ojkača imao je natjecateljski karakter, a sve nastupio je pratio stručni žiri u sasatvu Edi Tajm, Branislav Stevanić i Nikola Radeka, koji je rekao kako su imali težak posao, jer je bilo puno dobrih izvođača. No, oni su izabrali 3 najuspješnije i najbolje. Prvo mjesto osvojila je Muška pjevačka grupa iz SKD „Prosvjete”, Pododbor Vrginmost za izvedbu ojkače „Seja bracu iglicom budila”, 2. mjesto osvojila je Muška grupa SKD „Prosvjeta”, Pododbor Dvor za pjesmu „Dvor, Žirovac, Petrinja i Glina, ojkača se pjeva vjekovima”, a 3. Ženska izvorna pjevačka grupa „Una” iz Bosanske Kostajnice za ojkaču „Ništa ljepše od rodnoga kraja”.

Mara Vilus, predsjednica SKD „Prosvjeta” – Pododbora Petrinja rekla je kako je Festival bio međunarodnog karaktera, s ciljem očuvanja narodnog blaga, a održan je u organizaciji Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta” Zagreb – Pododbor Petrinja, a sufinancirali su ga i dali financijsku potporu Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, Centar za etnomuzikološke delatnosti iz Beograda, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grad Petrinja, POU Hrvatski dom Petrinja i SKD „Prosvjeta” Zagreb.

Svim sudionicima, donatorima i sponzorima podijelila je Zahvalnice i na kraju izjavila kako je prezadovoljna prvim festivalom, jer su postigli cilj koji su si zacrtali, a Festival ojkače će kako je istaknula, od danas postati tradicija u Petrinji.

Izvor: www.privrednik.net

%d blogeri kao ovaj: