Pupovac: Tko nema osjećaja za jednu žrtvu, ne može je imati ni za druge

“Sigurno je da zajednički odlazak u Jasenovac predstavlja zalog za sljedeću Vladu. Svatko tko bi išao rušiti suradnju i vraćati nas na 2015., na razdoblje koje je sramotilo Hrvatsku pred svijetom, ne razumije da time vrijeđa i sve žrtve koje su nakon toga uslijedile’, kazao je Milorad Pupovac juče na RTL televiziji, prenosi portalnovosti.com.

Nakon sudjelovanja u službenoj komemoraciji povodom 75. obljetnice proboja logoraša u Jasenovcu, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac gostovao je u srijedu 22. aprila na RTL televiziji gdje je dodatno objasnio razloge zašto su predstavnici naroda žrtava ove godine zajedno s državnim vrhom bili na tom obilježavanju prvi put od 2015.godine.

Na pitanje što se u zadnjih godinu dana promijenilo da je odlučio doći na zajedničku komemoraciju, Pupovac je rekao da su i zagrebački potres i pandemija doprinijele razmišljanju da se razlike poput stranačkih, ideoloških i vjerskih počnu gledati drukčijim očima, kao i one vezane uz rješavanje teškog, neugodnog i nepotrebnog naslijeđa te obnovljenih simpatija prema NDH.

“Promijenile su se političke okolnosti. Ne samo da imamo novog predsjednika Republike, nego smo imali i izbore u HDZ-u. Te dvije činjenice su iznimno relevantne za političke procese u Hrvatskoj. Koliko god Hrvatska u nekim elementima bila daleko da se suoči s obnovljenim naslijeđem NDH, toliko je istovremeno jasno kroz razgovore koje smo zadnjih godina imali s premijerom Plenkovićem, da postoji jasna namjera i čist motiv da se uđe u raščišćavanje te prošlosti’, kazao je Pupovac, prenosi portalnovosti.com.

Govoreći o dosadašnjim komemoracijama u Jasenovcu, prvi čovjek SDSS-a rekao je da je do sada bilo mnogo komemoracija, ali i da su bile svega tri na kojima su bila sva trojica predsjednika. ‘Prva je bila 2005. godine kad su bili predsjednik države Stjepan Mesić, Vlade Ivo Sanader i Sabora Vladimir Šeks koji su poslali jasne poruke. Tada nije bilo onoga čega imamo posljednjih pet godina, od 2015. nadalje. Stvari su otišle prema dolje, u lošem smjeru. U trenutku kada su nas trojica predsjednika odlučila pozvati da budemo s njima, mi smo rekli da idemo’, objasnio je Pupovac.

Na konstataciju voditeljice da će uskoro parlamentarni izbori i pitanje je li komemoracija poslužila i u tu svrhu, odgovorio je protupitanjem: ‘Ne mislite valjda da će netko zarađivati na Jasenovcu ili da je to nešto što može biti predmet predizborne kampanje?’, rekao je, dodajući da Hrvatsku i nakon idućih izbora čeka koalicijska vlada i da je pitanje koja će stranka imati većinu da sastavi koaliciju.

“Sigurno je da ono što smo danas napravili predstavlja zalog za tu sljedeću Vladu. Svatko tko bi išao ovo rušiti i vraćati na 2015., na razdoblje koje je sramotilo Hrvatsku pred svijetom, duboko dijelilo unutar sebe i vrijeđalo sjećanje na sve žrtve – kao što to radi Škoro kad kaže da treba prebrojavati i ponovo nakon toliko godina istraživati žrtve – ne razumije da time vrijeđa i sve žrtve koje su nakon toga uslijedile. Tko nema osjećaja za jednu žrtvu, ne može je imati ni za drugu’, ustvrdio je.

Novinarka Damira Gregoret pitala ga je li spreman pružiti ruku suradnje i sudjelovati u koloni sjećanja u Vukovaru? ‘Bio sam u Vukovaru u koloni više puta. U proteklom mandatu nisam išao. Bio sam, između ostalog, i u onoj tužnoj i sramotnoj koloni koja se nije smjela dogoditi kada je cijeli državni, vojni i policijski vrh, kao i diplomatski kor, bio blokiran zbog nečijih naopakih političkih ambicija.

Tako se ni ovo što se događalo protekle četiri godine nije smjelo i ne smije se dogoditi. Ne smije za Hrvatsku pitanje pozdrava ‘Za dom spremni’ biti važnije od njezine budućnosti. Ne smije hir nekih ljudi, bez obzira gdje bili i kakve uniforme nosili, dovesti do toga da ova zemlja bude talac toga. Kao što sam bio ranije, spreman sam otići i ubuduće, s tim da želimo da ta kolona bude integrativna, da ne bude povoda za izazivanje strahove među ljudima koji žive u Vukovaru, nego da ti ljudi mogu izaći zajedno i položiti cvijeće, pokloniti se žrtvama Grada’, zaključio je Pupovac

Izvor: Tjednik Novosti
%d blogeri kao ovaj: