Rijeka 2020: Luka različitosti

Pod sloganom Luka različitosti Rijeka se u subotu ujutro 1. februara, probudila kao europska prijestolnica kulture i ni kiša koja nije stala od petka navečer nije zaustavila brojna zbivanja koja su se od ranog jutra događala na ulicama, trgovima, u kafićima i na brojnim drugim mjestima s velikim finalom navečer, “Operom industriale”, spektaklom na otvorenom u riječkoj luci, prenosi portal jutarnji.hr.
I tako je Rijeka, uz irski grad Galway, i službeno postala Europska prijestolnica kulture 2020.
Na ovom ikoničnom prostoru u centru Rijeke, koji simbolizira njezinu lučku i industrijsku historiju, te iz kojeg potječe sintagma “Luka različitosti” kojom Rijeka stvara svoj identitet kao skladne i tolerantne zajednice, nastupilo je više od 200 umjetnika, kojima su se u izvedbi priključile i hiljade građana.
Brodska truba označila je početak programa kojem je prisustvovalo oko 20 hiljada ljudi iz cijele Europe, pa i svijeta. Narator programa, koji je režirao Dalibor Matanić, bio je Zoran Prodanović Prlja, pjevač Leta 3.
Lučke dizalice pretvorene su u svjetlosne instalacije, a na industrijskom naslijeđu počivao je i ostatak programa. Varenje, iskre, bušilice i zvona kojima se u program uključila publika poslali su poruku o snazi radnika koji su izgradili Rijeku, a izvođači ove “Opere industriale” bili su u radničkim opravama.
Tijekom opere podsjećalo se na činjenice iz bogate riječke kulturne historije, a program je upotpunjen stihovima Janka Polića Kamova. Uz gitariste, pjevače, zvončare, zboriste, performere, jedna od glavnih atrakcija bio je finski zbor vikača Mieskuoro Huutajat, čije pjevanje je zapravo vikanje i vrištanje slično tradicionalnim ratnim krikovima Maora.
Umjetnošću buke, koja je, među ostalim, postignuta i posebnim instrumentima šahtofonima te velebnim vatrometom Rijeka je ušla u cijelu godinu punu događaja, za koju je sada predviđeno više od 600 pojedinačnih programa.
A među brojnim građanima koji su u subotu cijeli dan obilazili lokacije po gradu na Rječini bio je i riječki gradonačelnik. “Ako već odlučite nagnuti ovaj brod, učinite to ulijevo!” našalio se Vojko Obersnel na konferenciji za medije na plutajućem press-centru Botelu Marina samo nekoliko sati uoči službenog svečanog otvorenja koje je počelo u 17 sati u riječkom HNK Ivana pl. Zajca himnom “Lijepa naša” u izvedbi poznate riječke vokalne skupine Putokazi, navodi portal jutarnji.hr.
Potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica je na svečanosti u HNK Ivana pl. Zajca čestitala Rijeci i Riječanima.
 Rekla je da je u 35 godina titulu EPK dobilo više od 60 europskih gradova, te da je gotovo svaki od njih svjedok pozitivnog utjecaja tog naslova, od poticaja gradske ekonomije do osjećaja pripadnosti europskom kulturnom području, od obnove urbanih središta, poticanja kreativnosti do međunarodnog priznanja.
  “Europska unija su kultura i vrijednosti, ono što mi kao Europljani jesmo i što želimo biti”, istaknula je Šuica. Kako je rekla, u  trenutku kad neki vjeruju da se identitet sastoji od jednog elementa, moramo ojačati osjećaj europskog identiteta koji obogaćuje lokalnu, regionalnu i nacionalnu komponentu našeg identiteta, prenosi portal glasistre.
“Te komponente koegzistiraju i nadograđuju jedna drugu. Riječki moto ‘Luka raznolikosti’ upotpunjuje često korišteni slogan Europske unije, ‘Ujedinjeni u različitosti'”, rekla je Šuica.
Povjerenica Europske komisije za inovacije, istraživanja, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel je u video poruci istaknula da će ova godina biti ključna za Hrvatsku.
“Prvi put najmlađa članica unije je domaćin prve EPK u Rijeci, a Hrvatska prvi put predsjeda EU”, rekla je i čestitala na ta dva velika uspjeha.
Također je rekla da će tijekom godine Rijeka biti pod reflektorima, kao jedinstvena “Luka različitosti”.
“Posebno mi je drago da program, također zadire u regiju zapadnog Balkana, dotiče pitanja čija su rješenja od zajedničke važnosti te čini vidljivim kulturno bogatstvo te regije i njezine talente, rekla je. Istaknula je da Rijeka svojim nasljeđem jasno pokazuje utjecaj različitih kultura, povijesnih razdoblja, religija i etničkih zajednica.
“U vrijeme kada se EU suočava s novim i izazovnim pitanjima, moramo preispitati svoju ulogu i načine interakcije s građanima te stvoriti zajedničku viziju budućnosti,” rekla je Gabriel.
Obuljen Koržinek: Projekt EPK nadilazi lokalne i regionalne okvire
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da projekt EPK u središte stavlja predstavljanje bogatstva europskih kultura, te da ulaganje u kreativne kapacitete i kulturnu infrastrukturu, doprinose ukupnom društvenom i gospodarskom razvoju.
  “Projekt EPK nadilazi lokalne i regionalne okvire, obraća se svim slojevima društva, pri čemu kultura postaje impuls za poticanje suradnje i otvara razvojne mogućnosti koje se temelje na kulturnom kapitalu i kreativnoj energiji.”, rekla je Koržinek. Ministrica je još istaknula da taj projekt produkcijski nadilazi bilo koji projekt dosad realiziran u hrvatskoj kulturi te je svim posjetiteljima zaželjela dobrodošlicu.
Dobrodošlicu u “grad kulture u kojem slobodno stvaramo i umjetnošću slavimo slobodu,”  poželjela je i direktorica Rijeke 2020 Emina Višnić.
“Umjesto da idemo utabanim stazama i klišejima, tragali smo za neobičnostima. Umjesto da se vodimo za onim što je nedvojbeno, konvencionalno, odlučili smo se za progresivan pristup. Tako smo, uvažavajući tradiciju, inzistirali na njenom suvremenom tumačenju i stvaranju onoga što će u budućnosti biti prepoznato kao nova tradicija,” rekla je.
Obersnel: Ovo je projekt kojim Rijeka i Hrvatska postaju puls europske kulturne priče
Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da će “Luka različitosti” biti sjecište projekata, ideja, umjetnika i kreativaca, a teme koje ih povezuju bit će voda, rad i migracije. Smatra da će godinu dana biti premalo da se napravi sve što Rijeka želi pokazati, od malih kvartovskih festivala do umjetničkih projekata koji dopiru do hiljada gledatelja.
Župan Zlatko Komadina rekao je da je različitost posebnost županije, da ona obogaćuje i i spaja u europski kulturni i civilizacijski krug, kojem taj kraj oduvijek pripada.
Svečanosti u riječkom HNK prisustvovali su visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske – predstavnici EK, ministri kulture, predstavnici prijašnjih i budućih gradova EPK, te veleposlanici u Hrvatskoj.
Izvor: Portali glasistre.hr i jutarnji.hr
Foto: Srđan Vrančić/CROPIX
%d blogeri kao ovaj: