Rijeka: Bijenale studentskog plakata

U Muzeju grada Rijeke, otvoren je u ponedeljak 17. jula Svjetski bijenale studentskog plakata u organizaciji Akademije umetnosti u Novom Sadu. Prvi se održao 2004. godine, a izmjenjuje se svake druge godine s Bijenalom Studentske Fotografije. Prvu nagradu osvojio je plakat Mađara Krisfòfa Szabe, „Babuška“ dok su druge dvije nagrade otišle u ruke Kaixiang Xiaoa iz Kine te Luke Prstojevića iz Srbije.

Cilj Bijenala je afirmirati struku grafičkog dizajna, kad vizualna poruka kao najučinkovitiji oblik komunikacije zauzima najširi prostor i prepoznatljiva je u svim sredinama unatoč jezičnim, kulturološkim i civilizacijskim barijerama. 

Inače, izložbom se predstavlja rad studenata grafičkog dizajna diljem svijeta pred koje je postavljen izazov da putem vizualne komunikacije pošalju najširoj publici poruke, upozorenja ili apele. U konkurenciji od 2200 plakata, stručni žiri u sastavu od  najeminentnijih stručnjaka u području plakata je izabrao tri najbolja.

Govornici na otvorenju izložbe bili su, kako prenosi portal Mojarijeka, ravnatelj Muzeja grada Rijeke, Ervin Dubrović, Ivan Karlavaris, mentor projekta „Kvarner“, profesor Siniša Bokan, dekan Akademije umetnosti u Novom Sadu i Miodrag Tabački, profesor na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Link za video: http://www.mojarijeka.hr/kultura/7-svjetski-bijenale-studentskog-plakata-u-muzeju-grada-rijeke/


Izvor: Mojarijeka.hr

%d blogeri kao ovaj: