Rijeka na jedinstven način obilježila Dan Europe

Bez vojne parade i vatrometa, ali na jedinstven način Dan Europe obilježen je u europskoj prijestolnici kulture – Rijeci. Bilo je i svečane pjesme, ali i lupanja loncima, navodi portal dnevnik.hr.

Brodskim sirenama, bukom lonaca, poklopaca, žlica i nezaobilaznom pjesmom Bella Ciao, poznatom i kao pjesmom otpora i slobode u pet do podne na rođendan Europe 9. maja iz Europske prijestolnice kulture upozorilo se, baš na kulturu.

”Kultura je nešto što izgrađuje današnje društvo i kulturni radnici su ljudi koji rade u tome i želimo istaknuti koliko su važni”, poručila je organizatorica Elena Apostolovski, prenosi dnevnik.hr.

Glazba u cijelom gradu

Glazba je u subotu 9. maja ušla u sve pore grada i života. ”Bilo nas je 20-ak na propisanoj udaljenosti. Susjedi su podržavali s prozora. Mislim da je vrijeme da krenemo dalje”, rekla je za dnevnik.hr  Martina Hrlić Rogić iz plesne grupe Flame.

Pjesma je odzvanjala lokalnim radio postajama i stanovima. Poredani u krug baš kao zvijezde na zastavi Europske unije, 27 izvođača za 27 članica Europske unije izvelo je njezinu himnu i poslalo poruku. ”Želimo svakome, cijelom svijetu, pogotovo u ovim trenucima mir, radost i dobro”, kaže Dijana Keser iz zbora EPK Rijeka 2020.

Poruka o zajedništvu

”Pokušali smo pomiriti ono što je zboru nužno, a to je zajedništvo i socijalna blizina s udaljenosti koju nam svi pripisuju”, poručio je dirigent Igor Vlajnić, prenosi portal dnevnik.hr.

U svemu je uživala i malobrojna publika. ”Došla sam podržati to i sudjelovati na neki način u ovom specifičnom momentu”, kazala je jedna Riječanka. Trenutak je to koji je, bez obzira na kilometre, povezao cijelu Europu.

Izvor: Portal dnevnik.hr
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
%d blogeri kao ovaj: