Rijeka: Online proslava pravoslavnog Badnjaka i Božića uz bogat kulturni program

Ove godine, zbog i dalje nepovoljnih epidemioloških uvjeta, organiziranog obilježavanja Badnjeg dana na Koblerovom trgu u Rijeci neće biti, ali ćete zato imati prilike pogledati bogat kulturni program putem Facebook stranice SKD Prosvjeta Rijeka.
Obilježavanje Badnjeg dana po Julijanskom kalendaru na Koblerovom trgu u Rijeci, tradicija je koja je napunila jednu deceniju postojanja. Ove, 2021. godine, bila bi to jedanaesta godina otkako se vjernici pravoslavne vjeroispovijesti okupljaju na Kobleru, uz pjesmu i igru, posnu hranu, a uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana – Božića.
No, ove će godine riječki pododbor SKD “Prosvjeta” putem svoje Facebook stranice u suradnji sa kulturnim ustanovama Republike Srbije, kazalištima, orkestrima, nacionalnom televizijom, te samostalnim umjetnicima emitirati informativne emisije o Božićnim običajima u Srba, dječje predstave, koncerte klasične glazbe, baletne performanse, te filmove.

Oni najmlađi tako će imati prilike pogledati predstave za djecu poput „Pepeljuge“ sa repertoara Malog pozorišta Duško Radović iz Beograda, kao i nagrađivanog „Carevog zatočnika“ sa repertoara beogradskog Pozorišta Boško Buha. Ljubitelji klasične glazbe moći će uživati u vrhunskim interpretacijama Komornog orkestra Muzikon, dok će za ljubitelje baleta biti prikazana dva baletna performansa u izvođenju primabalerine Jelene Lečić.

O bogatstvu tradicije i pravoslavnim običajima uoči i na dan Božića saznati ćete kroz odabrane emisije serijala „Srpski istočnici“ kojim se prikazuje veliko bogatstvo srpskih narodnih običaja, tradicionalne kulture, izvornog narodnog pjevanja i pripovijedanja.

Pratite li Facebook stranicu riječke Prosvjete 6. i 7. januara, moći ćete pogledati i film u produkciji Radio televizije Srbije „Uoči Božića“ u režiji Milivoja Miška Milojevića, po scenariju  Mirjane Lazić, koji je nastao po motivima priča Branislava Nušića „Gospođa Milhbrot“ i „Općinsko dijete“.

Svi sadržaji biće dostupni za gledanje na Facebook stranici SKD „Prosvjeta“ Rijeka 24 sata od trenutka emitiranja, a točnu satnicu programa pronađite u programu koji slijedi.

%d blogeri kao ovaj: