Rijeka: Predstavljen program otvorenja Europske prijestolnice kulture 2020.

Urbanom riječkom Operom industriale i s više od 70 događanja na više od trideset različitih lokacija u središtu grada, programom koji će trajati 24 sata, Rijeka 1. veljače otvara godinu u kojoj postaje najzanimljiviji europski grad., najavljeno je to u subotu 18. januara na konferenciji za novinare u Rijeci kada je predstavljen program otvaranja Europske prijestolnice kulture2020., prenosi Portal Glasistre.hr.

 

– Mobilizacija kulture u organizaciji i u sudjelovanju, puna srca i dobre energije, kakva dugo nije viđena događa se u Rijeci 1. veljače 2020. na otvorenju Europske prijestolnice kulture. To je dan koji valja unijeti u osobne kalendare i onda doći u Rijeku, spustiti se u centar grada i biti dio najvećeg kulturnog tuluma koji traje 24 sata i nudi mnoštvo događanja za sve uzraste, ukuse i želje, ističu organizatori, te najavljuju da Rijeka 1. veljače ulazi u godinu u kojoj postaje jedan od najzanimljivijih gradova Europe jer u 365 dana nudi više od 600 kulturno-umjetničkih događanja.

Rad i ponos, bunt i avangarda, nasljeđe i tradicija

Opera industriale – središnji je program otvorenja koji se u 19 sati događa u Riječkoj luci. U njemu Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje, te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa. Luka predstavlja snažnu identitetsku točku Rijeke, ona je simbol otvorene i moderne Rijeke pa izborom ovog prostora za središnji program otvorenja EPK, Rijeka šalje poruku o važnosti razumijevanja Luke različitosti koja počiva na prihvaćanju jedra svih boja.

Opera industriale nastala je prema muzičkom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM (Josip Maršić i Zoran Medved) u orkestraciji hrvatskog kompozitora, maestra Frana Đurovića, a izvest će je gotovo 150 izvođača, te nekoliko hiljada ljudi u publici, dok režiju programa potpisuje Dalibor Matanić.

24 sata kulture, zabave, urbane glazbe…

Uz središnje događanje u Riječkoj luci, program otvorenja Europske prijestolnice kulture donosi i 24 sata sjajnog provoda na riječkim ulicama i trgovima, u kafićima i klubovima. Najavljeno je više od 70 događanja na preko 30 lokacija u centru grada, a u programu nastupa oko 500 izvođača.

U jutarnjem i prijepodnevnom dijelu programa, dominiraju plesne, dramske i muzičke izvedbe, te nastupi dječjih zborova, vokalnih skupina i plesača. Posebno će biti zanimljive dnevne pop up izvedbe na neuobičajenim mjestima poput pjevanja ili plesa na Riječkoj ribarnici, ali i poput anti-turističke ture riječkim turističkim autobusom.

Već u popodnevnim satima na određenim lokacijama započinju nastupi DJ-eva, ukupno ih nastupa 30-ak.

Popodne kreću i koncertni nastupi, rock, pop, jazz i blues izvođača i bendova, a nastupit će reko 60 grupa koje donose rock, pop, elektro i jazz glazbu.

Svjetlo i buka – Riječka luka

Pauza u nastupima na ulicama trgovima i klubovima traje samo za vrijeme središnjeg programa otvorenja u Riječkoj luci, od 19 do 20.30 sati kada se sva publika seli na gatove lučkog bazena odakle će pratiti izvedbu Opere Industriale. Ova velika urbana opera koja se izvodi na otvorenom donosi zvukove grada, industrije i buke, glazbu i efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe. Varioci, iskre, buka brusilica, limovi i željezarija – simboli su radništva i radnika koji su s ponosom gradili Rijeku.

Više svjetlećih posebno dizajniranih prostornih instalacija postavit će se na nekoliko lokacija u luci, a na lokacijama koje vode prema luci postavit će se prostorne instalacije – Kaleidoskopi. U programu sudjeluju i osvijetljene manje brodice i barke unutar akvatorija luke. Svoju središnju svečanost otvorenja Rijeka će završiti najsnažnijim zvukom koji je okružuje još od pradavnih vremena. Zvončari ogromnom bukom zvona – magičnim starim poganskim ritualom – tjeraju zimu i najavljuju proljeće u Europskoj prijestolnici kulture, novo doba u koje Rijeka ulazi 1. februara 2020. godine.

Nakon ove rapsodije zvuka, buke, svjetla i tame, nastavlja se program na trgovima i u klubovima, koji traje do ranih jutarnjih sati nedelje.

Protokolarni dio u HNK Ivana pl. Zajca

U popodnevnim satima subote , u HNK Ivana pl. Zajca održat će se protokolarni dio otvorenja, a prisustvovat će i visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske. Bogat cjelodnevni (i cjelonoćni) program garancija je uživanja u kulturi, izvrsnog provoda i ludog produženog vikenda u Rijeci, kažu organizatori te za petak, 31. siječnja u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti najavljuju otvaranje izložbe “S kolekcijom”“ Davida Maljkovića i Noć muzeja.

Izvor: Portal Glasistre.hr
Foto: Nel Pavletić/ PIXSELL
%d blogeri kao ovaj: