Rumunjska: Ritam srca u ritmu folklora

Dvadeset četvrti maraton srpskog folklora održan je 16. septembra na Trgu Avram Janku u Aradu. Učestvovalo je oko 600 učesnika iz četiri županije, a gosti iz Srbije bili su članovi KUD “Brile” iz Beočina.

Celokupnu srpsku historiju da prođeš, Arad ne možeš zanemariti. Toliko je srpskih velikana koji su Srbiju stvarali, (od Tabakovića, do Save Tekelije i Jovana Stejića) vezano svojom biografijom za grad na Morišu, da bi im veliki Temišvar, a bogami i većina gradova u Srbiji, mogli na njima pozavideti., prenosi RTS.

Zato se na Arad i ne gleda samo kao na grad gdje još živi neveliki broj Srba, nego je to grad koji je srpsku kulturu temeljio i stvarao.

Tako se 16. septembra, sve što diše od kulturno-umjetničkih društava Srba u Rumuniji sjatilo na Trg Avram Janku u Aradu.

Iako su mladi Srbi svojom paradom bukvalno blokirali centar grada, niko nije ni trubio niti negodovao. Naprotiv, osmijesi i aplauzi dočekivali su igrače na svakoj raskrsnici Arada.
Početak Maratona srpske pesme i igre u organizaciji Saveza Srba u Rumuniji, Ministarstva kulture Rumunije, Departmana za međuetničke odnose i Centra za kulturu Arad i Županijskog saveta Arad najavili su voditelji Petar Adžić i Sanja Todorov.

A među zvaničnicima na Maratonu našli su se i Levente Bognar, zamjenik gradonačelnika Arada, predsjednik Županijskog saveta Arad Justin Čonka, zamjenik predsjednika Županijskog saveta Klaudija Bogičević, direktor Centra za kulturu županije Arad Gabrijela Gureanu, generalni konzul Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, poslanik Saveza Srba u Parlamentu Rumunije Slavoljub Adnađ i drugi.

Vladan Tadić, Zlatiborka Markov i LeventeBognar

Kad se ritam srca i ritam folklora ubrza

KUD Kolo Arad – ovogodišnji domaćin Maratona prvo je na scenu izašao s predizvođačkim ansamblom. Oni su izveli igre iz Pčinje – Stojan se viče (koreograf Darko Voštinar). Izvođački ansambl izveo je igre iz Beogradske Posavine – A ja đavo pa ga malo diram (koreograf Dragan Milivojević). Pratio ih je orkestar Braća Martić. Lijepi, nasmijani i veoma uigrani bili su pravi uvod u folklorni događaj 2017. godine.

KUD Dunav iz Svinice prisutne je pozdravilo Šopskim igrama (koreografija Nikola Balač). Ovo kulturno-umetničko društvo broji četrdesetak članova, izuzetno su aktivni, što se i na sceni da videti u lakim koracima, a vode ih Gabrijela i Emil Nikola Balač.

U kratkoj pauzi između pjesama i igara prisutne su pozdravili i generalni konzul Srbije u Temišvaru Vladan Tadić, kao i zamjenik gradonačelnika Arada Levente Bognar.

Njegova ekselencija V. Tadić je izrazio čast i zadovoljstvo što je prvi put u Aradu na ovako veličanstvenoj manifestaciji, koja doprinosi prijateljstvu i multikulturalnosti kroz folklor i lepotu igre, muzike i pesme., prenosi RTS.

L. Bognar je podvukao značaj kulturne različitosti grada kakav je Arad i naveo značaj srpske kulture duboko ugrađene u temelje Arada.

“Srpski folklor i srpska tradicija su u Aradu u svojoj kući”, zaključio je zamjenik gradonačelnika Arada., prenosi nadalje RTS.

Maraton srpske pesme i igre zaključen je zvjezdano. KUD Čanadske zvezdice iz Čanada zaključio je veče vlaškim igrama iz Timoka. Umjetnički rukovodioci ovog društva su Oana Erdej i Lilijana Zamfiresku.

Na kraju, svakako treba reći da iza svega ovog lijepog ponuđenog stoje sati i sati vježbe, sati slobodnog vremena iskorištenog za jednu veliku ljubav prema srpskoj tradiciji, pjesmi i igri. Količina njihovog truda videla se na sceni. A videlo se još nešto, a to je sjaj u očima ljudi koji vole ono što rade. Taj se sjaj prenosi na publiku. I pamti.


Izvor: RTS/”Naša reč” Temišvar

%d blogeri kao ovaj: