Santa Maria della Salute

santa-maria
Vojin Ćetković i Tamara Aleksić

Ovih dana počinje snimanje biografske serije Santa Maria della Salute, o jednom od najvećih srpskih pesnika Lazi Kostiću. U izvršnoj produkciji “Vision Team-a”, produkciji RTS-a i u režiji Zdravka Šotre biće snimljeno 11 epizoda a emitovanje je planirano 2017. godine.

Laza Kostić, nacionalni borac za oslobođenje Vojvodine i njeno ujedinjenje sa Srbijom, poslanik u Peštanskom parlamentu, jedan od osnivača Matice Srpske u Novom Sadu, prvi prevodilac Šekspira kod nas, esejista i pesnik najljubavnije ljubavne pesme u srpskoj poeziji (poema Santa Maria della Salute) zaslužuje seriju ovog formata i veličine, ne samo po pisanom delu koje je ostavio svom potomstvu već i zbog životnog usuda koji ga je snašao. Poznata platonska veza sa mlađom ženom, Lenkom Dunđerski, kćerkom njegovog kuma i dobrotvora, veletrgovca Lazara Dunđerskog, koja se tragično završila, sa stanovišta najšireg televizijskog gledališta je prava poslastica čiji melodramski sadržaj će svakako probuditi veliki interes publike.

Uloge Laze Kostića i Lenke Dunđerski poverene su Vojinu Ćetkoviću i Tamari Aleksić. Pored njih, u glumačkoj podeli, koja broji više od pedeset glumaca svih generacija, nalaze se i Nebojša Dugalić, Nela Mihailović, Aleksandar Berček, Svetlana Bojković, Dejan Lutkić, Sloboda Mićalović, Nataša Ninković, Milica Gruičić, Maja Šipovac i mnogo drugi.

Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: