Savindan u borovskoj Prosvjeti

Sveti Sava slava SKD Prosvjeta, obeležava se svake godine u Pododboru Borovu. Iako poslednjih godina sa znatno manjim brojem učesnika, zbog epidemioloških mera, ali uvek sa istim ponosom što slavimo prvog srpskog arhiepiskopa, začetnika obrazovanja i graditelja škola, monaha, princa, svetitelja.
Sveštenik borovski Dragan Serdar osvetio je slavski kolač i žito, nakon čega je podsetio na lik i delo Svetog Save govoreći o njegovoj jedinstvenosti, što i naš narod, upravo zbog postojanja Svetog Save, čini jedinstvenim.
U drugom delu, prisutni su imali mogućnost poslušati prezentaciju na temu ” Savindan kroz istoriju” u kojoj je predsednica Pododbora Radmila Latas, prikazala historijski pregleg od kada i na koji se način Savindan počeo obelažavati kao školaka slava. Prvi počeci obeležavanja Svetog Save u školama datira još od 1735. godine. Od 5.januara 1840. godine tadašnji predstavnici države i crkve, propisali su da se Sveti Sava proglašava za ” patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”. Na ovaj način slavilo s eu školama sve do 1945. godine kada je proslava ukinuta i ponovo nastavljena od 1990. godine. Od tada se u svim školama gde se deca školuju na srpskom jeziku i pismu proslavlja Sveti Sava. Obično uz svečane priredbe na kojima deca govore stihove i pevaju u spomen Svetom Savi.
I ove godine se u borovskoj Prosvjeti i pevalo i recitovalo ali malo drugačije nego inače.
Prikazani su snimci dece koja su recitovala svoje omiljene recitacije o Svetom Savi ili su sami napisali pesmu o svecu. Iz OŠ Borovo i DV Zlatokosa stigli su i radovi na temu “Sv. Sava” te je tako napravljena izložba dečjih radova koja je celu nedelju krasila prostor biblioteke.
Upravo učestvovanje dece je zalog za sve buduće proslave Savindana i školske slave. Pred nama je zadatak da našu decu učimo veri, humanosti, toleranciji, visokim moralnim vrednostima i svemu onome što predstavlja svetosavlje.
Radmila Latas
%d blogeri kao ovaj: