Sisak: Uspješno održani Dani srpske kulture

Dani srpske kulture proteklog tjedna odvijali su se u Sisku, od 27. do 29. novembra, kroz izložbu kaligrafskog pisanja ćirilice, književne večeri i predstavljanja domaćih banijskih kulinarskih specijaliteta, pa do večeri folklora. Ovu manifestaciju, već četvrtu godinu zaredom organiziralo je Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Siska s ciljem očuvanja srpske kulture i nacionalnog identiteta.

Sva događanja ovogodišnjih Dana bila su dobro posjećena. Izložba kaligrafskog pisanja ćirilice, u prostoru sisačkog VSNM-a u Rimskoj ulici u Sisku, bila je posvećena isključivo djeci.
“Po prvi put kao Vijeće radili smo projekt u kojem smo šest najmlađih pripadnika naše zajednice učili pisati ćirilicu tim lijepim stilom pisanja, te smo na kraju izložili napravljene radove. Planiramo uključiti što više mališana i u naše iduće projekte.”, rekla je Mirjana Oluić, predsjednica VSNM-a Grada Siska.
Drugog dana manifestacije, na književnoj večeri posvećenoj modernoj srpskoj književnosti 20. stoljeća, govorilo se o književnicima Momi Kaporu, Danilu Kišu, LjubivojuRšumoviću i Desanki Maksimović, ali i nobelovcu Ivi Andriću.

Na završnoj večeri folklora u sisačkom hotelu Panonija, plesom i pjesmom predstavili su se folkloraši pododbora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Siska, Vojnića i Dvora, te Zbor Nurovaca i Češka beseda iz Siska.
Mirjana Olujić, također je kazala da u 2020. godini planiraju i tribine na razne aktualne teme, a prva u nizu događanja je tradicionalna proslava Svetog Save, krsne slave VSNM-a Grada Siska, 27. januara u sisačkom hotelu Panonija.

Na večeri folklora, završnoj svečanosti ovogodišnjih Dana srpske kulture s izvornim pjesmama s Banije, predstavio se sisački pododbor SKD-a “Prosvjeta”.
“Kroz svoje sekcije, folklornu, dramsku, literarnu i sportsku, redovno nastupamo na manifestacijama na području Banije, ali i šire. Inače surađujemo s dosta drugih društava i većinskog naroda i time se ponosimo. Cilj nam je da sačuvamo izvornost naših pjesama s Banije, uz naravno obavezno druženje i veselje.”  rekao je Milan Stojaković, predsjednik sisačkog pododbora SKD-a “Prosvjeta”.

Izvor: Tjednik Novosti
Foto: Mirna Jasić Gašić
%d blogeri kao ovaj: