Sjećanje na Vladana Desnicu

Teatro VeRRdi u suradnji s Društvom za obnovu i revitalizaciju Kule Stojana Jankovića – Mostovi, ove godine obilježava pedeset godina od smrti velikog zadarskog književnika Vladana Desnice.

Kao dio posvete i spomena u ovoj godini planira se regionalna turneja predstave Desnica: igre proljeća i smrti, u desetak gradova. Turneja se otvara na datum smrti 4. marta, u ovu subotu, u Karlovcu, u Zorin domu. Rođendan će se slaviti u Zadru, a ostali planirani gradovi su: Tuzla, Zagreb, Beograd, Ljubljana, Novi Sad, Subotica, Dubrovnik, te Amsterdam.

Predstava Teatra VeRRdi, Desnica: igre proljeća i smrti u Karlovcu započinje u 20h, u Zorin domu, a nakon predstave organizira se prigodni domjenak uz poznate dalmatinske specijalitete. Broj ulaznica uz popularnu cijenu od 30 kuna je ograničen.

Dobrodošli !
www.teatroverrdi.eu

O Vladanu Desnici

Vladan Desnica, književnik, (17.rujan 1905.-4.ožujak 1967.) rođen je u Zadru. Studirao je pravo u Zagrebu i Parizu. Smisao za ljepotu i umjetnost Vladan nasljeđuje od svojih roditelja. U kući Desničinih umjetnosti se posvećivala velika pažnja, bila je to plodna i stimulativna atmosfera koja je utjecala na sklonosti, ukus i stil budućeg pisca. U kući Desničinih su se sastajali najistaknutiji zadarski intelektualci.
Vladan je bio erudit. Znao je pet jezika, bio je dobro upućen u filozofiju i povijest umjetnosti. Prevodio je s talijanskog, francuskog i ruskog. Godinama se bavio glazbom, školovao je svoj glas i komponirao. U književnosti se povremeno javlja od tridesetih godina 20. st., no od 1950. djeluje kao slobodan pisac i u idućem desetljeću objavljuje najveći dio svog obujmom nevelikog, ali značajnog književnog opusa.

O predstavi

Predstava “Desnica: Igre proljeća i smrti” je monodrama s elementima lutkarstva po motivima Proljeća Ivana Galeba, Vladana Desnice, a u produkciji Teatra VeRRdi iz Zadra. Premijerno je izvedena 19.11.2015. na velikoj sceni Kazališta lutaka Zadar i uspješno se razvija kao umjetnički i društveni proizvod u cilju afirmacije vrijednosti djela Vladana Desnice i njegovog humanističkog filozofskog stajališta te vrijednosti podneblja i kulture u kojem je nastalo, ne samo u cilju promocije umjetničkog djela i filozofije, nego i afirmacije međunacionalnih odnosa kroz kulturu i toleranciju. Predstava je do sada imala niz zapaženih izvedbi. Osim premijere na ARTAKT festivalu i službenog otvaranja male dvorane Kazališta lutaka, nastupa na 26. Marulićevim danima – renomiranom festivalu hrvatske drame u Splitu, otvara Dane kaštelanskog kazališta, nastupa u Omišu, u Islamu Grčkom, u Kuli Janković gdje je djelo i napisano, zatim za noć kazališta u Virovitici te na sceni Polanec u ZKM – u, u Zagrebu.

“Mala predstava velike snage, monodrama teškog suživota čovjeka sa samim sobom, glumca i pripovjedača, živog stvora na pozornici i lutke. No, prije svega toga, posveta velikom piscu i njegovoj samoći, koja u kazališnoj tišini odzvanja još glasnije. Istodobno, konkretni plod nastojanja zadarskog izvaninstitucionalnog Teatra VeRRdi i Jurja Arasa samog na drukčijoj vrsti očuvanja pomalo već i zanemarene suvremene književne baštine.” Igor Ružić, izbornik 26. Marulićevih dana.

KRITIKE:

http://www.kazaliste.hr/index. php?p=article&id=2252
http://kontrapress.com/clanak. php?rub=ARTivizam&url=Ko-se-bo ji-Desnice-jos
http://www.kulturpunkt.hr/cont ent/da-neko-negdje-krikne

Desnica: Igre proljeća i smrti
Autor: Vladan Desnica
Dramaturgija prema motivima romana Proljeća Ivana Galeba: Juraj Aras
Režija: Juraj Aras
Glazba: Bojan Gagić
Odlomak “Danas je nedjelja…” interpretirao Tomislav Baran
Igra: Juraj Aras

Ambijentalni ton za potrebe predstave snimljen je na razmeđi Ravnih Kotara i Bukovice u proljeće 2014.

Produkcija Teatro VeRRdi 2015.
Trajanje cca 1sat i 10 minuta.

%d blogeri kao ovaj: