SKD Prosvjeta pododbor Vukovar već dugi niz godina aktivno pomaže tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci“ iz Vukovara

SKD Prosvjeta pododbor Vukovar već dugi niz godina aktivno pomaže tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci“ iz Vukovara, jer smo u njima prepoznali vrednosti tradicije stare srpske muzike sa ove i sa one strane Dunava a koju treba očuvati.Tokom avgusta ove godine dogovorili smo se da oni postanu sastavni deo vukovarskog pododbora i da nastave svoju misiju kulturnih poslenika i nastavljača izvođenja stare srpske pesme i pisama drugih naroda i dožive koje se najbolje osećaju u tamburaškom miljeu:ljudski glas-prim-bas prim –čelo- kontra i bas.

U Vukovaru  je tambura oduvek imala svoje poštovaoce.Kod nas su  nastupali i čuveni deronjski tamburaši-Jovanovići,Nikolići sa orkestrom „Biće skoro propast sveta“ koji su svojom pozitivnom energijom pomogli da se u mnogim ugostiteljskim i  objektima druge kulturološke namene, svaki čovek oseća dobro a da gosti iz našeg grada sa sobom ponesu lepe utiske.Deronjci su kod vežbali svoj repertoar sa kojim su preko filma Skupljači perja osvojili čitav svet a i nama nije bilo svejedno.

Na vukovarskim „Daskama koje život znače“ nastupali su svi značajni umetnici tamburaške muzike jugoslavenskih prostora .Posebno se pamte  nastupi tamburaškog orkestra iz Novog Sada pod vodstvom legende , neprevaziđenog Janikom Balažom te čuvenim pevačima  sa ovih prostora:Aleksandrom Dejanovićem,Jovanom Perajlićem i Živojinom Jergićem .

I mi Vukovarci smo imali kvalitetan veliki tamburaški orkestar  KUD-a Maksim Gorki iz Borova Naselja pod vodstvom maestra tambure,Čedom Milekićem .Veliki tamburaški orkestar je redovno nastupao  širom Evrope a posedovao je kvalitet koji im je sa lakoćom otvarao sva dvoranska vrata na radost publike .Jedan od sudionika ovoga orkestra je i Živojin Jergić koji i danas nastupa u orkestru Vučedolski zvuci.

Živojin je enciklopedija tamburaških pesama i on i svi mi imamo obavezu da se ovo narodno blago sačuva od zaborava. Živojin  peva pesme onako ,kako ih je prvi puta čuo te bi rekao:“Pesma se peva i svira polako ,do kraja i svaka reč i ton se mora čuti i odsvirati“.Kao član Radio televizije Novi Sad  snimio je veliki broj snimaka  pesama ovoga žanra  a kao aktivni član nastupa u svim programima svoga i našeg ansambla.

Živojin je pomogao Aleksandri Padrov da svoj talent izbrusi u Radio Novom Sadu  a kasnije i na studiju muzike i solo pevanja a „Saška“ , dok je živela u Vukovaru  bila član orkestra. Iako trenutno živi i radi u Sremskoj Mitrovici  kad god je u mogućnosti nastupa na našim programima istim žarom kao i nekada.

TO Vučedolski Zvuci sa dosta uspeha postoji još od 1998 kada su na inicijativu Branka Kurucića i osnovani.Neki članovi su nas prerano zauvek napustili (Mirko Delibašić-bas) neki prestali da sviraju a neki su i dalje aktivni i nastoje da ih  vreme zapamti po  tamburi.Deo ove bajke čine:Šef orkestra  Predrag Jergić- basprim,Nikola Milić –basprim,prim Dražen Macakanja-basprim,Matej Burčak-prim,Boris Bučko-bas,Jugoslav Stevanović- kontra,Danilo Todorović čelo, bas,Vladimir Vukičević-kontra,bas ,vokalni solisti: Živojin Jergić i povremeno Aleksandra Padrov.

Tamburaški orkestar održava redovne probe i veoma je aktivno u živim nastupima.Probe se održavaju najmanje jednom nedeljno kako bi se podigao tehnički nivo muziciranja na sceni i ujedno širio umetnički kapacitet orkestra putem sviranja spektra različitih i novih pesama.Spomenićemo neke najnovije nastupe TO od kada su deo Prosvetine porodice.

Prvi nastup TO se desio  18.08.nastupom  u Puli na XII danima kulture Srba u Istri gde su izveli repertoar starih srpskih pesama iz Vojvodine.Kao vokalni solista  nastupio je  Živojin Jergić. Nosilac programa je bio ANI SKD.

Drugi nastup je bio na Saboru kulturnog i narodnog stvaralaštva u Baranji-19.septembra u Belom Manastiru u organizaciji Čuvara srpskog identiteta iz Vukovara.Baranjskoj publici predstavili su KUD-ovi „Jovan Lazić“ i „Čuvari tradicije Srba“ iz Belog Manastira, „Živojin Žika Mandić“ iz Kneževih Vinograda, Ansambl narodnih igara SKD „Prosvjeta“,SKD Prosvjeta pododbor Vukovar – Tamburaški orkestar „Vučedolski zvuci“ sa vokalnim solistom Živojinom Jergićem iz Vukovara kao i vokalne solistkinje Blanka Došen i Milka Mađarić u pratnji tamburaškog orkestra privatne tamburaške škole „Batorek“ iz Osijeka.

U planu su nastupi tokom oktobra u Vukovaru ,Rijeci.

%d blogeri kao ovaj: