SKD “Prosvjeta” Rijeka u punom sjaju predstavila srpsko kulturno naslijeđe

Šahovskim turnirom održanim u nedjelju 9.10. u prostorijama pododbora Rijeka završena je 20.-ta jubilarna etnosmotra nacionalnih manjina grada Rijeke.
Šahovskim turnirom  održanim u nedjelju 9. oktobra u prostorijama pododbora Rijeka završena je 20. jubilarna etnosmotra nacionalnih manjina grada Rijeke.
Ekipa SKD „Prosvjeta“ Rijeka uspjela je izboriti drugo mjesto, dok je ovogodišnji pobjednik ekipa Matice slovačke, a na trećem mjestu završila je ekipa predstavnika mađarske zajednice.
Program je zaista bio raznovrstan, od otvaranja sa nesvakidašnjom izložbom ikona pod nazivom „Ikone pravoslavnog hrama Sv. Nikolaja“ koju su posjetili značajni uzvanici grada Rijeke, SPC i konzulata RS. Tokom „Dana otvorenih vrata“,  nacionalne manjine pripremile su programski sadržaj s kojim su se predstavile svim građanima grada Rijeke.
Moglo se između ostalog pogledati i poslušati o srpskim narodnim nošnjama – predavač Spase Mutavski, rečeno je ponešto i o običajima i vjerovanjima – predavač Jovan Savičin Prica.  Predstavljeno je i izdanje poddobora Rijeka, časopis za svu djecu „Bijela pčela“, poslije čega je uslijedio i dječji nagradni kviz gdje su mališani odgovorali na mnogobrojna pitanja. U prostorijama riječkog pododbora prikazan je i dokumentarno – animirani film o Mihajlu Pupinu, te je za javnost otvorena izložba o liku i djelu Mihajla Pupina. Također, je predstavljen i stručni časopis za istoriju Srba „Artefakti“- predavač dr. Ljubinka Toševa Karpowitz.
Na manifestaciji u sklopu etnosmotre pod nazivom „Bakanalije“, nacionalne manjine su se predstavile sa svojim tradicionalnim kuhinjskim umijećima. Srpska zajednica se predstavila sa seljačkom projom.
Gala večer koja se održala u HKD-u na Sušaku, ove godine je oduševila sve prisutne vrhunskim glasovima i muzičkim aranžmanima koji su prikazali šaroliko kulturno bogatstvo nacionalnih različitosti u gradu Rijeci. Srpsku zajednicu je predstavila renomirana etno grupa „VRELO“ iz RS u organizaciji SKD „Prosvjeta“ Rijeka.

 


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: