“Slobodno i otvoreno, ja sam Srbin”

Objava Borisa Miloševića

Pozivam sve građane, sve pripadnike nacionalnih manjina, posebno Srbe da iskoriste odličnu mogućnost i da preko interneta sami popišu sebe i svoje ukućane iz sigurnosti i topline doma, poručio je povodom početka popisa stanovništva potpredsjednik Vlade Boris Milošević

Povodom početka popisa stanovništva u ponedjeljak, potpredsjednik Vlade Boris Milošević pozvao je preko Facebooka sve građane da se slobodno izjasne, posebno pripadnike srpske nacionalne manjine. “Slobodno i otvoreno, ja sam Srbin”, poručuje Milošević, pozivajući i vjernike Srpske pravoslavne crkve da otvoreno kažu da su članovi te zajednice.

“Sutra kreće Popis stanovništva 2021, složeno i iznimno važno statističko istraživanje. Popisuju se državljani Hrvatske, strani državljani i osobe bez državljanstva koji imaju prebivalište u Hrvatskoj te osobe koje u referentnom trenutku popisa imaju boravište u Hrvatskoj.

Popis stanovništva je od posebne važnosti za sve nacionalne manjine koje žive u Republici Hrvatskoj. Skoro sva prava nacionalnih manjina ovise o njihovoj brojnosti koja se utvrđuje svakih deset godina upravo Popisom stanovništva. U 2021. i 2022. u čak 39 evropskih zemalja održat će se popis stanovništva i u svim tim zemljama udio nacionalnih manjina u općoj populaciji je važan u pogledu propisivanja i ostvarivanja manjinskih prava.

Popis počinje samopopisivanjem. Ovakav popis pruža odličnu mogućnost da sami popišemo sebe i svoje ukućane iz sigurnosti i topline svog doma kroz elektronički sustav e-Građani. Korisnik portala i usluge e-Građani je lako postati, stoga pozivam sve građane, sve pripadnike nacionalnih manjina, posebno Srbe da iskoriste ovu mogućnost.

U drugoj fazi Popisa, popisivači će na terenu popisivati samo ona kućanstva koja nisu iskoristila mogućnost samopopisa. Popisivači na terenu bit će i pripadnici nacionalnih manjina što je standardna praksa svih dosadašnjih popisa, a što se prakticira i u drugim zemljama. Uostalom i preporuke međunarodnih statističkih udruženja idu za tim da popis bude inkluzivan i odrađen u suradnji s manjinskim zajednicama.

Najvažnije od svega je da se danas, u 2021. godini, svi mi slobodno, bez nelagode izjasnimo na pitanja u popisnom upitniku o nacionalnoj pripadnosti, jeziku, vjeri i pripadnosti vjerskoj zajednici.

SLOBODNO I OTVORENO JA SAM (E) SRBIN. (srpski, pravoslavna, srpska pravoslavna crkva)”, napisao je Milošević.

Izvor: https://portalnovosti.com/slobodno-i-otvoreno-ja-sam-srbin

%d blogeri kao ovaj: