SPLIĆANI I KISTANJANI U KRAGUJEVCU I BEOGRADU

SKD “Prosvjeta”, pododbor Split i članovi Vijeća Srpske nacionalne manjine za grad Split uz podršku Grada Splita i Splitsko dalmatinske županije posjetili su od 16.-18. novembra. Kragujevac i Beograd.

SKD “Prosvjeta” pododbor Split i Vijeće Srpske nacionalne manjine za grad Split ima dugogodišnju suradnju s Udruženjem Srba iz Hrvatske “Nikola Tesla” Kragujevac.

Za članove našeg splitskog pododbora i članove VSNM, u čijem su društvu bili i vjećnik grada Splita, te predsjednik Odbora za suradnju s nacionalnim manjinama grada Splita Tonći Blažević i predstavnici općine Kistanje, u Skupštini grada Kragujevca organiziran je prijem.

Na prijemu je izražena želja za obnavaljanje društvene, privredne i kulturne suradnje između gradova Kragujevca i Splita.

Nakon prijema, organiziran je posjet Spomen parku u Šumaricama, gdje je položen vijenac kraj spomenika streljanim đacima i profesorima, te Narodnoj biblioteci “Vuk Karadžić”, katoličkoj i pravoslavnoj crkvi i Staroj Skupštini.

U večernjim satima u svečanoj sali Prirodno-matematičkog fakulteta Kragujevac održan je koncert izvornih pjesama i igara pod nazivom “Da ne zaboravimo nacionalni i kulturni identitet Srba Krajišnika”, u kojem su nastupili pored ženskog pjevačkog zbora SKD Prosvjeta pododbor Split i AFA “Svetozar Marković” Kragujevac, ženska pjevačka grupa “Spomenak” Kragujevac, KUD “Bukovica” Kistanje, KUD “Šumadija” Gornji Milanovac, KUD “Krajina” Beograd, CZNTK “Abrašević” Kragujevac, Pjevačka grupa “Studenac” Kragujevac, Pjevačka grupa “Dr. Mladen Stojanović” Bački Jarak, Pjevačka grupa “Zvuci zavičaja” Inđija, Pjevačka grupa “Plitvice” Beograd, KUD “Zora” Silaš i Dušan Ljubičić iz Vrbasa.

Nakon koncerta organizirano je zajedničko druženje i večera u Domu penzionera za učesnike koncerta.

Vijeće Srpske nacionalne manjine grada Splita i SKD Prosvjeta pododbor Split imaju dugogodišnju suradnju i sa Zajednicom Hrvata “Tin Ujević” iz Beograda, te su zajedno organizirali kulturnu manifestaciju pod nazivom “Srpsko hrvatski memento”, koja se tradicionalno održava već nekoliko godina.

Manifestacija je održana 17.11. u Kulturnom centru “Vlada Divljan”, gdje su nadtupili ženski pjevački zbor SKD “Prosvjeta” pododbor Split i HKPD Josip Jelačić “Banova mornarica” Petrovaradin, AFA “Svetozar Marković” Kragujevac, te Pjevačka grupa “Makedonijum” Beograd.

Cilj manifestacije je da se kroz igru i pjesmu ponovo uspostave prekinute veze.

Nakon priredbe organizirano je zajedničko druženje učesnika programa i posjetilaca uz dalmatinske delicije domaće vino, lozu, prošek i suve smokve.

%d blogeri kao ovaj: