Spomenik na Petrovoj gori konačno bez odašiljača

Iako je obnova poznatog spomenika Vojina Bakića na Velikom Petrovcu, najvišem vrhu Petrove gore, u sadašnjoj krizi još neizvjesnija nego inače, prvi korak u tom smjeru ipak je učinjen – sa spomenika su napokon uklonjeni odašiljači i repetitori. Pored spomenika podignut je novi antenski stup na kojem će biti postavljeni skinuti instrumenti, navodi portalnovosti.com.

O čemu se radi, pitali su iz tjednika Novosti poduzeće Odašiljači i veze (OIV) koje je u stopostotnom vlasništvu države. Evo, što je odgovorila Ida Balog iz njihovog odjela za korporativne komunikacije i marketing.

“Zbog potrebe izvođenja konstruktivne i građevinske sanacije spomenika na Petrovoj gori planirane od strane Ministarstva kulture RH, od strane OIV-a pokrenuto je izmicanje infrastrukture. Zatraženi su svi koncesionari, a među njima i OIV, za premještanje svoje opreme kako bi se objekt spomenika vratio u izvorno stanje. Sa ciljem daljnjeg zadržavanja kvalitetnog pokrivanja na širem području gradova Vojnić, Gvozd i Topusko, predviđena je izgradnja novog objekta elektroničke komunikacijske infrastrukture Petrova gora (Veliki Petrovac). Novi stup je rješenje koje omogućuje kvalitetniji prijem TV signala, a u skoroj budućnosti i signala mobilnih operatora (HT, A1, Tele2) te nekih radijskih postaja”, navodi Balog.

Dodaje da je izgrađen antenski stup visine 65 metara i da su postavljeni kontejneri za smještaj opreme. Ugrađeni su DVB-T/T2 odašiljači, odnosno oprema za emitiranje TV signala. Ono što preostaje je ugradnja opreme za mobilne mreže i radija.

Uz to, planirana je ugradnja opreme Hrvatske kontrole zračne plovidbe. ‘Objekt je izgrađen sukladno zakonskoj regulativi uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede, a za emitiranje OIV ima potrebne dozvole HAKOM-a’, ističe Ida Balog.

“Dobro je što su skinuti odašiljači i što se kreće u obnovu tog spomenika uz koji su stanovnici Korduna, kao i uz cijelu Petrovu goru, izuzetno emotivno vezani.”, rekao je dožupan Karlovačke županije Mirko Martinović, prenosi portalnovosti.com.

Izvor: Tjednik Novosti
Link: https://www.portalnovosti.com/spomenik-bez-odasiljaca
Foto: Naslovna slika, Wikipedija

%d blogeri kao ovaj: