Srbi u Hrvatskoj baštinici su antifašizma

Uslijed nemogućnosti da se uobičajenom ceremonijom sa velikim brojem uzvanika dostojno obilježe majski pobjednički datumi – Dan oslobođenja Zagreba, Dan Europe i Dan proboja na Biljegu – Srpsko narodno vijeće je u suradnji sa Općinom Krnjak u subotu 9. maja organiziralo radnu akciju čišćenja spomenika na Petrovoj gori.

Ove godine obilježava se 78. godišnjica proboja ustaškog obruča na Biljegu. U noći s 13. na 14. maj 1942. partizanke i partizani su uz pomoć sedamsto seljaka ‘roguljaša’ jurišali prema brojčano nadmoćnijim ustaško-domobranskim snagama. Tada su spašeni deseci tisuća ljudi, a ustaška vojska se povukla. Neprijatelj se više nikad nije usudio obračunati s partizanima na Petrovoj gori, navodi portalnovosti.com.

Za vrijeme Narodnooslobodilačkog rata Petrova gora je bila uporište kordunaških partizana, a tu se nalazila i partizanska bolnica.

Impozantni antifašistički spomenik na Petrovoj gori, rad kipara Vojina Bakića, načet je zubom vremena i izložen konstatnom barbarizmu. Memorijalni kompleks u zadnjih nekoliko godina služio je kao postolje za razne medijske i teleoperaterske odašiljače koji dodatno narušavaju izraubani spomenik.

Iz Odjela za komunikacije poduzeća Odašiljači i veze poručuju da je pokrenuto izmicanje infrastrukture zbog potrebe izvođenja konstruktivne i građevinske sanacije spomenika na Petrovoj gori planirane od strane Ministarstva kulture RH. Od svih koncesionara zatraženo je izmicanje opreme kako bi se objekt spomenika vratio u izvorno stanje. Prošlog mjeseca odašiljači i repetitori uklonjeni su sa spomenika, pa je u neposrednoj blizini podignut novi antenski stup na kojem će biti postavljeni skinuti instrumenti.

“Spomenik i površine u okruženju održavaju se jednom godišnje, i to zahvaljući Srpskom narodnom vijeću. Da nije te inicijative SNV-a spomenik bi bio u još gorem stanju”, govori Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak. Ove godine pokrenuta je šira radna akcija: Komunalnim radnicima i radnicama pridružili su se zaposlenici SNV-a, članovi Omladinske mreže Srba, saborski zastupnici Milorad Pupovac i Boris Milošević, te načelnik Mihajlović.

Uz pomoć profesionalnih strojeva za održavanje zelenih površina, traktora, malčera, trimera i električnih kosilica, u subotu su na Petrovoj gori radile i metle, lopate i grablje. Sakupljeno je desetak vreća posvuda razbacanog smeća, kosila se zarasla trava, čistio se prilaz spomeniku, uz puno prašine odnošen je pijesak sa prilazne ceste koji se nakupio uslijed velikih kiša.

Aneta Vladimirov iz Odjela za kulturu SNV-a kaže da su se u promišljanju obilježavanja važnih datuma odlučili za jednako snažan simbolički pristup, usklađen s mjerama zaštite i očekivanim ponašanjem u doba opasnosti od koronavirusa.

“Uvijek je dobro biti na mjestu neupitnog prirodnjačko-umjetničkog magnetizma s ljudima koji na tom mjestu žive. Naši su Kordunaši i Kordunašice ponosni na svoje nasljeđe. S njima je privilegija i zadovoljstvo uređivati nebranjenog diva. Osim toga, antifašisti i antifašistkinje po svojoj političkoj naravi imaju potrebu doprinijeti općem dobru. Radnim akcijama se bodrimo i osnažujemo jedni druge jačajući imunitet sviju nas u ovo doba vulgarnog revizionizma i obožavanja zločinaca kakve ovi prostori ne pamte”, kaže Vladimirov, prenosi portalnovosti.com.

Dejan Mihajlović kaže da bi neka druga država višestruko iskoristila ovakav memorijalni kompleks za pozicioniranje u Europi i svijetu, makar u turističke svrhe, ali Hrvatska za to trenutno nema sluha. Izrazio je nadu da će politička struktura koja sad vodi Hrvatsku početi da prepoznaje vrijednost ovog mjesta, ali i shvatiti obavezu naspram svih ljudi koji su dali živote za slobodu Hrvatske. Osim opće zanemarenosti spomenika, Mihajlović je naveo još neke faktore koji su doprinijeli lošem stanju.

“Prošle godine su velike kiše značajno oštetile prometnicu koja vodi do samog spomenika. Ta prometnica je ionako u lošem stanju zbog Hrvatskih šuma koje su izvozile veliku količinu drvne mase. Cijela Petrova gora je posječena do nule. To za posljedicu ima velike bujične vode, odnosno poplave u naseljima općine Vojnić, Krnjak i samog Karlovca. Prometni znak koji kaže da je promet dozvoljen uz sopstvenu odgovornost stoji tu godinu dana, a to je nedopustivo. Izvezeni su milioni kubnih metara drveta. Ako ovaj kraj nije zaslužio da ima prometnicu i da se jedna cesta koja je uništena tim izvozom dovede u red, onda se stvarno trebamo zapitati što radimo i kuda idemo”, objašnjava Mihajlović.

Odlazak na Petrovu goru iskorišten je i za odavanje počasti kordunaškim borcima. Ruže su položili načelnici obližnjih općina, nekoliko antifašista s Korduna, saborski zastupnici, komunalni radnici i zaposlenici SNV-a.

Boris Milošević je kazao da je Hrvatska imala jedan od najjačih antifašističkih pokreta te, da su Srbi u Hrvatskoj baštinici antifašizma, koji je utkan u srpski identitet.

” Nismo bili sami u tome, borili smo se zajedno s hrvatskim narodom, ali danas osjećamo da smo usamljeni u toj političkoj borbi”, kazao je Milošević.

Aneta Vladimirov najavila je niz skorašnjih godišnjica koje će se, također obilježiti kroz radne akcije.

“Radnih akcija će biti u Banskom Grabovcu, Glini i Srbu, ali i na mjestima ljudske potrebe i solidarnosti kako to i inače činimo sa izvrsnom Omladinskom mrežom Srba u Hrvatskoj”, rekla je Vladimirov.

SNV planira i udružiti snage sa entuzijastičnim Kordunašima i Kordunašicama, te zajedno raditi na dostojanstvu spomeničkih mjesta, poput partizanske bolnice u blizini Petrove gore.

Izvor: Tjednik Novosti
Foto: Želimir Brala
%d blogeri kao ovaj: