Sterijino pozorje krajem augusta

Sterijino pozorje u Novom Sadu, čije je 65. izdanje prvobitno planirano za kraj maja i početak juna, odloženo je zbog pandemije korona virusa za period od 26. augusta do 3. septembra, saopštili su organizatori, navodi portal danas.rs.

„O repertoaru, pratećim programima i svim dešavanjima koja naš festival čine jednom od najznačajnijih kulturnih manifestacija u regionu, bićete obaveštavani u narednom periodu“, objavili su 12. maja organizatori 65. Sterijinog pozorja, koje je prvobitno bilo planirano u tradicionalnom terminu od 26. maja do 3. juna, prenosi danas.rs.

Organizatori Sterijinog pozorja saopćili su bili krajem aprila da su pripreme u toku koliko im situacija dozvoljava, te da čine sve da se vide sa publikom na leto, najverovatnije krajem augusta.

U međuvremenu je u Srbiji ukinuto vanredno stanje, ali su još na snazi mjere zabrane okupljanja većeg broja osoba u zatvorenom prostoru, pa pozorišta i kina, koji su iz istog razloga zatvoreni sredinom aprila, još ne primaju publiku.

Lektor 65. Sterijinog pozorja, dramaturg Svetislav Jovanov, odabrao je sredinom marta za takmičarsku selekciju Nacionalne drame osam predstava objedinjenih sloganom „Stvarnost – čudnija od mašte“, ocjenjujući da pozorišta u Srbiji završavaju sezonu 2019/2020. u znaku duboke egzistencijalne krize, ali, isto tako, barem kada se govori o najrelevantnijem što su pozorišta iznjedrila, u znaku povišene umjetničke i društvene samosvijesti.

U netakmičarskom međunarodnom programu Krugovi, prema selekciji Jovanova, našle su se tako tri predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Rusije, a u čast nagrađenih, selektor je predložio da Kamerni teatar 55 iz Sarajeva odigra predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ prema tekstu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

Kao poseban segment selekcije, Jovanov je predložio dvije predstave koje je za off program Druga scena odabrala pomoćnica selektora, pozorišna kritičarka Ivona Janjić.

Izvor: Portal danas.rs
Foto: Stanislav Milojković

%d blogeri kao ovaj: