Stihovi književnika iz Banjaluke obasjali ruske stepe

Književnik Predrag Bjelošević iz Banjaluke bio je jedini predstavnik Republike Srpske/BIH na Međunarodnom festivalu umjetnosti “Stepska lira”, koji je održan u Novopokrovskoj stanici Krasnodarske oblasti u Rusiji, piše portal banjaluka.com.

Bjelošević, je na festivalu bio u društvu uglednih umjetnika, a samo još jedan pisac s Balkana učestvovao je na ovoj manifestaciji Radomir Uljarević iz Crne Gore.

U programu su , inače učestvovali književnici iz 28 zemalja, a publici su se predstavili i muzičari i glumci. Umjetnici su nastupali u Centru za kulturu, u Biblioteci Novopokrovske stanice, u školama i ustanovama kulture u susjednim stanicama krasnodarskog kraja.

“Na festivalu su dominirali pisci i pjesnici, ali bilo je i reditelja i lutkara, a učestvovala je i čuvena pjevačica duhovnih pjesama Julija Slavjanskaja. Takođe, program je obuhvatao i izložbe slika. U školama sam govorio moje stihove za djecu. To je bio prvi dan nove školske godine, kome se u Rusiji posvećuje velika pažnja i priprema naročito svečan program”, rekao je Bjelošević za portal banjaluka com.

Poziv za festival dobio je, inače kao ugledni umjetnik čija je poezija prevedena na ruski jezik. Ističe da nikada ranije nije bio na manifestaciji koju odlikuje tako prijatna atmosfera.

“Razgovarao sam i s predstavnicima lutkarskih teatarija, koji su, takođe učestvovali. Dogovorio sam se o saradnji s jednim teatrom iz Moskve, a u vezi s Međunarodnim festivalom pozorišta za djecu”, kaže Predrag Bjelošević.


Izvor: Banjaluka.com

%d blogeri kao ovaj: