Svečana Svetosavska akademija SKD “Prosvjeta”

Na svečanoj Svetosavskoj akademiji SKD “Prosvjeta”, održanoj 28. 01. 2023. u Zagrebu u Maloj dvorani Vatroslav Lisinski dodijeljene su godišnje nagrade i priznanja koji su pratile Svetosavska beseda episkopa marčanskog Save, govor predsjednika SKD “Prosvjeta” dr. Mile Radovića i nastup Divne Ljubojević s ansamblom Melodi, te Braće Teofilović. 

Godišnje priznanje “Zlatna značka” koje se dodjeljuje  istaknutim članovima Društva ili zaslužnim pojedincima koji su zadužili Društvo, doprinoseći ostvarenju njegovih ciljeva dodijeljena je
Ranki Rod iz SKD „Prosvjeta“ Pododbor Vojnić i Petru Matiću iz SKD „Prosvjeta“ Pododbor Beli Manstir.

Godišnja nagrada “Desanka Đorđević” za zasluge u oblasti amaterskog stvaralaštva u okviru SKD “Prosvjeta“ za 2022. godinu pripala je Tatjani Čanković i Saši Popadiću.

Godišnja nagrada “Sava Mrkalj” za 2022. godinu za posebno vrijedan doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj dodijeljena je Borisu Miloševiću.

Svima zahvaljujemo na dolasku i čestitamo nagrađenima. 

Zahvaljujemo  na  fincijskoj podršci manifestacije Vijeću za nacionalne manjine Republike Hrvatske

Više pročitajte u Novostima na linku u tekstu Nenada Jovanovića https://www.portalnovosti.com/prosvjetina-priznanja-u…

Fotografije: Jovica Drobnjak

U nastavku pročitajte obrazloženja nagrada:

Godišnje priznanje “Zlatna značka”, koje se dodjeljuje  istaknutim članovima Društva ili zaslužnim pojedincima koji su zadužili Društvo, doprinoseći ostvarenju njegovih ciljeva dodijeljena je
Ranki Rod iz SKD „Prosvjeta“ Pododbor Vojnić i Petru Matiću iz SKD „Prosvjeta“ Pododbor Beli Manstir.

Ranka Rod rođena u Karlovcu 1969. godine, diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Petrinji 1991. godine i stekla zvanje učiteljica razredne nastave. Godine 2002. u suradnji sa SKD “Prosvjeta” među prvima pokreće nastavu srpskog jezika i kulture po modelu C u Osnovnoj školi Vojnić, gdje radi i danas.
aktivno sudjeluje u radu SKD „Prosvjeta“ Pododbor Vojnić od samog osnutka kroz različite sekcije i oblike aktivnosti. Posebno voli istaknuti svoj dugogodišnji volonterski rad voditeljice Dječje folklorne grupe gdje je 50-ak djece od 3-10 godina svladalo svoje prve plesne korake. Mnogi od njih i danas kao odrasli
ljudi ponosno prezentiraju tradicionalne plesove i običaje svoga kraja. Trenutno vodi Dječju literarnu sekciju unutar SKD Prosvjeta Pododbor Vojnić. Sudjelovala u niz projekata SKD „Prosvjeta“ Pododbor Vojnić (zadnji uspješni projekt je „Srcem za djecu Vojnića“, 2022. godine)
-Više od 10 godina sudjeluje u radu Ljetne škole srpskog jezika i kulture „Sava Mrkalj“ kao dio uspješnog tima učitelja i suradnika na čelu s voditeljicom Majom Matić.
-aktivno sudjeluje u radu nevladinog sektora u svojoj zajednici kroz rad mnogih udruga, a najviše kroz udrugu Ženska grupa Vojnić čija je predsjednica. Kroz ovu udrugu, Ranka je u ulozi voditeljice-volonterski uspješno realizirala više od 10-ak projekata. Najčešća interesna skupina kojom se bave projekti su djeca i mladi.

Petar Matić rođen je 1945. godine u mjestu Pušine, opština Podravska Slatina, osnovnu i srednju školu je završio u Slatini, a Bogoslovni fakultet u Beogradu, sada živi i radi u Dardi. Kustos je i radnik u kulturi, dugi niz godina, preko 40 godina marljivo radi na očuvanju kulture, tradicije i običaja Srba Baranje, Slavonije i Srema. Sredinom 1970-ih godina vodio je istraživanje ruševina srpskog pravoslavnog manastira Brana iz XI veka (čiji tragovi se nalaze na obroncima Banske kose u Baranji), koja su naprasno prekinuta. Od početka 80-ih do kraja 90-ih godina XX. veka vodi muzejski kompleks Batinske bitke i stara se u teškim ratnim godinama da kompleks ne bude devastiran.
U toku procesa mirne reintegracije, angažovao se na očuvanju kulturnog života Srba u Baranji, te vodi grupu entuzijasta kojima je bio cilj, osnivanje pododbora SKD PROSVJETE u Baranji. Osnivač je i prvi predsednik pododbora Beli Manastir, 19.09.1997. koji je tada osnovan pod nazivom „Pododbor Baranja“.
Osnivač je i prvi direktor Srpskog kulturnog centra Vukovar, koji radi u okviru Zajedničko veća opština Vukovar. Udario je temelje za dalji rad i razvoj SKC i povezivanje istog sa kulturnim institucijama u Srbiji (Matica Srpska, Crkveni arhiv u Sr. Karlovcima i dr.).
Aktivno radi na očuvanju običaja, naročito očuvanju jezika Srba zapadne Slavonije. Pisao je o manastiru Sv. Nikole kod Orahovice, te je sada u procesu završetka knjige o manastiru Orahovica. Drži predavanja na temu Srba u Baranji i Slavoniji, učesnik jemnogobrojnih naučnih skupova, od kojih izdvajamo onaj na temu „Baranja kroz vekove“ održan 2018. i 2019. u Somboru. Angažovan je u pododoborima Darda i Beli Manasitr.
U ime gospodina Petra Matića nagradu je preuzeo Dejan Jeličić a uručila mu ju je članica predsjedništva SKD “Prosvjeta” gospođa Radmila Latas

Godišnja nagrada “Desanka Đorđević” za zasluge u oblasti amaterskog stvaralaštva u okviru SKD “Prosvjeta“ za 2022. godinu dodjeljuje se Tatjani Čanković i Saši Popadiću

Tatjana Čanković, rođena 1963. godine u Gospiću.
Uz roditelje prosvjetne radnike od malena potaknuta da uči i razvija izražavanje pisanjem, pjesmom, plesom. Na Udbini odrasla i završava osnovnu školu, a u Zagrebu Obrazovni centar za
jezike. Društveno aktivna, otvorena za učenje novog u Zagrebu se uključuje u kulturne aktivnosti u školi i domu za učenike, upisuje satove plesa, jezika, folklora.
Duboko vezana za rodni kraj u kojem tad vidi perspektivu za profesionalni napredak uz mogućnost vanrednog školovanja u oblasti turizma, vraća se u Udbinu i uključuje u rad pododbora SKD „Prosvjeta“ Udbina, nastojeći pripomoći u planiranju i osmišljavanju aktivnosti tadašnjih sekcija: pjevačke i folklorne grupe. 2014. godine nakon tragične smrti dotadašnjeg predsjednika i osnivača pododbora na Udbini, Đoke Opalića, izabrana je za predsjednicu pododbora i od tada radi na očuvanju kulturnog identiteta Srba svog kraja i prenošenje kulturnog naslijeđa na najmlađe.
Zaposlena je u Općini Udbina kao referent za društvene djelatnosti, kulturni animator, organizator i suradnik mnogih kulturnih događaja, a obavlja i posao knjižničarke u općinskog knjižnici Udbina.

Saša Popadić, rođen je 1975.godine u Osijeku s prebivalištem u Bijelom Brdu.
2002 godine postaje član SKD „ Prosvjeta “Pododbor Bijelo Brdo i SKUD-a „ J. J. Zmaj “ Bijelo Brdo te postaje sekretar Duštva sve do 2020. godine kada na Izbornoj skupštini pododbora bude jednoglasno izabran za predsjednika SKD „Prosvjeta “ pododbora
Bijelo Brdo i zamjenik predsjednika Srpskog kulturno umjetničkog društva (SKUD) -a „ J.J.Zmaj “Bijelo Brdo gdje organizira rad podobora koji u svom sastavu ima folklornu sekciju i pevačku grupu.
2002. godine ulazi u sastav Koordinacioni Odbor Za Istočnu Slavoniju, Baranju I Zapadni
Srem KO (ISBIZS) kao član , 2012 g. postaje administrator KO ISBIZS, a 2020. godine postaje jednoglasno izabran za sekretara KO ISBIZS gdje sudjeluje u organizaciji rada KO ISBIZS i organizaciji „Dana kulture Srba ISBIZS “
2004. godine ispred podobora Bijelo Brdo postaje član Glavne skupštine SKD „Prosvjeta “.
Od 2002. godine sudjeluje u radu i oranizacijama manifestacija, daje inicijativu već za tradicionalnu manifestaciju „Bjelobrdska pudarina“, kao i za manifestaciju „O Sv.Trifunu “ i koreografiju „Igre iz Bijelog Brda “.

Nagradu „Desanka Đorđević“ nagrađenima dodjelili su gospodin Duško Ljuština i prof. dr. Siniša Tatalović, potpredsjednici SKD „Prosvjeta“.

Godišnja nagrada “Sava Mrkalj” za 2022. godinu za posebno vrijedan doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj dodijeljena je Borisu Miloševiću

Boris Milošević, rođen 1974. godine, odrastao u Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju školu, diplomirao je na Pravnom fakultet u Rijeci 2000. godine, a ima i položen pravosudni ispit. Trenutno obavlja dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru u drugom mandatu, bio je u kratkom vremenskom razdoblju i predsjednik Srpskog narodnog vijeća dok nije preuzeo dužnost potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske. U mandatu 2012. – 2016. je obavljao dužnost pomoćnika ministra u Ministarstvu uprave, a u istom periodu je i obavljao poslove predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za granice jedinica lokalne samouprave te bio član više stručnih radnih skupina za izradu nacrta prijedloga zakona. Prije državne službe radio je u civilnom sektoru, lokalnoj samoupravi i pravosuđu. Odnosno bio je zaposlen na Općinskom sudu u Benkovcu 2002-2005., Španjolskoj organizaciji „Pokret za mir“ 2005-2007., Općini Kistanje 2007-2008., Srpskom narodnomvijeću 2008-2011. Polaznik je brojnih edukacija za zaštitu ljudskih prava, a bio je član Upravnog vijeća Centra za ljudska prava od 2010. – 2012. Vlade Republike Hrvatske. Nekoliko godina je bio suradnik Studijskog centra za javnu upravu i javne financije Pravnog fakulteta u Zagrebu te je objavio nekoliko stručnih radova. Područja rada i zanimanja obuhvaćaju izborni sustav, prava manjina, te rad javnih službi.

Boris Milošević je kroz svoje privatno i profesionalno djelovanje, dao snažan doprinos, kako popularizaciji i prezentaciji kulturne baštine Srpskog naroda u Republici Hrvatskoj, tako i stvaranju i prezentiranju suvremenih kulturnih programa, kako bi kultura Srba u Hrvatskoj ponovno dobila zasluženo mjesto u kulturnom prostoru Republike Hrvatske. Svojim radom i nepregorenim zalaganjem za prava Srba u Republici Hrvatskoj, sa posebnim akcentom na prava Srba na obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu dao je značajan doprinos razvoju obrazovanja i očuvanja jezičnog, kulturnog i nacionalnog identiteta Srba u Republici Hrvatskoj.

Nagradu SKD „Prosvjeta“ „Sava Mrkalj“ za 2022. godinu dodijelio je predsjednik SKD „Prosvjeta“ dr. Mile Radović

%d blogeri kao ovaj: