Svetosavska akademija SKD “Prosvjeta”

“Obnavljamo i stavljamo u korištenje zgrade u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, jačamo kulturnu i školsku autonomiju, nastojimo da pojačamo učenje srpskog jezika i pisma, istražujemo srpsku historiju i jačamo kulturni amaterizam.”, istaknuo je predsjednik “Prosvjete” Mile Radović na Svetosavskoj akademiji SKD “Prosvjeta” u Zagrebu.

Ovogodišnju Svetosavsku akademiju SKD-a ‘Prosvjeta’, održanu 27. januara u Maloj dvorani ‘Vatroslava Lisinskog’, osim tradicionalne dodjela godišnjih nagrada i priznanja, obilježio je i nastup beogradskog Hora Kolibri uz pratnju Big banda – Jazz orkestra RTS-a, čime je upućena poruka da je “Prosvjeta” kao krovna kulturna institucija Srba u Hrvatskoj upućena i otvorena mladima.

Obraćajući se prisutnima, među kojima i vodećim predstavnicima Srba u Hrvatskoj, javnim ličnostima, diplomatima Srbije i BiH, predsjednik “Prosvjete” Mile Radović istaknuo je da je prosvjetitelj Sveti Sava uticao na identitet srpskog naroda kroz generacije.

“Ovo je prilika da se sjetimo svih koji su dali doprinos ‘Prosvjeti’, ali i najava da ćemo ove godine, nakon što smo lani prevladali teško naslijeđeno stanje, realizirati ili postaviti temelje za nove projekte koje će novo rukovodstvo provoditi u narednim godinama, jer nas uskoro čekaju izbori.

Obnavljamo i stavljamo u korištenje zgrade u Preradovićevoj ulici u Zagrebu, jačamo kulturnu i školsku autonomiju, nastojimo da pojačamo učenje srpskog jezika i pisma, istražujemo srpsku historiju i jačamo kulturni amaterizam.”,  rekao je Radović i izrazio zahvalnost svim pojedincima i institucijama – od državnih do općinskih i gradskih koji pomažu “Prosvjetu” i njene pododbore.

 

U svojoj svetosavskoj besjedi mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije naglasio je da je Sveti Sava izdejstvovao autokefalnost SPC-a i organizirao njen život u 11 eparhija, uticao na razvoj sakralne arhitekture i zidnog slikarstva, utemeljio srpsko crkveno pravo, obnavljao manastire, diplomatski posredovao s Ugarima i Bugarima, održavao odnose s Rimom i uspostavio međureligijski dijalog s islamom.
“Mogli bi reći da je on bio nacionalni heroj, ali najvažnije je da je utemeljio sebe na Hristu i Jevanđelju i postavio cilj da učini od naroda ono što taj narod treba da bude, da bude blizak Bogu i da stupi u komunikaciju s drugima i drugačijima.”,  rekao je mitropolit.
Godišnja nagrada ‘Sava Mrkalj’ za posebno vrijedan doprinos kulturi Srba u Hrvatskoj pripala je penzioniranom univerzitetskom profesoru Dušanu Marinkoviću koji je, osim bogate naučne karijere, dao veliki doprinos srpskoj zajednici.
U proteklih 30 godina učestvovao je u formiranju i radu većine srpskih organizacija, a posebno je bio aktivan u radu SKD-a ‘Prosvjeta’. Učestvovao je u različitim kulturnim i prosvjetnim aktivnostima, tribinama i stručnim skupovima na kojima su razmatrani različiti aspekti kulture i tradicije Srba u Hrvatskoj. Poseban doprinos dao je u radu godišnjeg skupa ‘Desničini susreti’ te izdavačkoj djelatnosti SKD-a ‘Prosvjeta’.
Godišnja nagrada ‘Desanka Đorđević’ za zasluge u oblasti amaterskog stvaralaštva SKD “Prosvjeta” uručena je Tihomiru Sekerušu, koordinatoru pododbora Istočne Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema (ISBISZ) koji od 90-ih do danas pokreće i vodi aktivnosti KUD-a Jovan Jovanović Zmaj i pododbora u Bijelom Brdu. Organizirao je koordinaciju i manifestaciju Dani kulture Srba ISBIZS, član je organa ‘Prosvjete’ i vijećnik u općini Erdut.
Godišnje priznanje ‘Zlatna značka’ za zaslužne pojedince koji su zadužili Društvo, doprinoseći ostvarenju njegovih ciljeva, dobili su Đuro Budisavljević i sveučilišni profesor u penziji Dušan Rapo.
Budisavljević se od 1993. posvećuje osnivanju i radu srpskih manjinskih institucija: Zajednice Srba Rijeke, Istre i Gorskog kotara gdje je bio grafički urednik ‘Srpskog glasnika’, aktivno je radio na osnivanju Pododbora SKD-a “Prosvjeta” Rijeka i u dva mandata bio predsjednik, pokretač je dječjeg lista ‘Bijela pčela’, sudjelovao u formiranju Biblioteke ‘Dositej’, organizirao dodatnu nastavu za djecu srpske nacionalnosti u Rijeci, sudjelovao na osnivanju VSNM-a za Rijeku i Primorsko-goransku županiju i u pokretanju Artefakata, časopisa za povijest Srba u Hrvatskoj, a u jednom mandatu bio je potpredsjednik SKD-a “Prosvjeta”.
Dušan Rapo objavio je preko 80 stručnih i naučnih radova u raznim časopisima i zbornicima, od toga preko 30 samo u časopisu Prosvjeta do 2011. godine. Bio je organizator velikog naučnog skupa o Vladanu Desnici u Zagrebu 1997. i uredio zbornik radova. Metodički je obradio udžbenike za srpske učenike, a zajedno sa suradnicima iz ‘Prosvjete’ i Miloradom Pupovcem bio je jedan od organizatora, voditelja i predavača na Ljetnim školama, većinom u Peroju, i na nastavničkom studiju na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Po njegovom planu i programu diplomiralo je nekoliko generacija nastavnika srpske nacionalnosti, koji su osposobljeni za rad u razrednoj nastavi.

Povelju za doprinos radu i razvoju programa SKD-a “Prosvjeta” dobila je Muzička produkcija Radio-televizije Srbije, a primili su je maestro Bojan Suđić i predsjednik Upravnog odbora RTS-a profesor Vladimir Vuletić. Muzička produkcija RTS-a, u prethodne tri godine, svojim je zapaženim nastupima obogatila kulturne manifestacije SKD-a “Prosvjeta”. Na ranijim Svetosavskim akademijama i na Danima srpske kulture u Hrvatskoj, na najbolji je način prezentirala muzičku baštinu srpskog naroda i približila je, ne samo članovima Društva, nego i zagrebačkoj publici.

U ime nagrađenih govorio je Dušan Marinković.

” Bilo bi najprimjerenije ovom prilikom podsjetiti se upravo na oblikovanje naše kulturne građe koja je u dugom vremenskom i historijskom trajanju od pola milenija bila podvrgavana brojnim oblicima prezentacije i realizirala se u nekoliko modela svoga formiranja. I sada se ostvaruje jedan od modela čije plodove ćemo, možda ne mi, ali neki mlađi, tek jasnije procjenjivati. Za sada možemo konstatirati da je napravljeno veoma mnogo s obzirom na zbiljske okolnosti.”, rekao je.

U programu koji je vodila Aneta Vladimirov učestvovale su i sopranistica Snežana Savićić – Sekulić, prvakinja Opere narodnog pozorišta u Beogradu i mezzosopranistica Ivana Srbljan, solistica HNK-a u Rijeci.

Izvor: Tjednik Novosti

Link: https://www.portalnovosti.com/svetosavska-akademija-skd-a-prosvjeta

Foto: Nenad Jovanović/Novosti

%d blogeri kao ovaj: