Svetosavska akademija u Kninu 2017.

I ove godine,  održana je svečana Svetosavska akademija u prostorijama veleučilišta „Marko Marulić“ u čast prvog srpskog prosvjetitelja i učitelja svetoga Save.

Svečana akademija je održana u organizaciji Eparhije dalmatinske i SKD „Prosvjeta“ pododbor Knin. Pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program.

Prisutne je pozdravio episkop dalmatinski gg Fotije i predsjednik pododbora u Kninu dr. Branko Čolović. U svom obraćanju gg Fotije je rekao kako se na mnogim poljima možemo ugledati na lik i djelo Sv. Save, krenuvši od same crkve, svešteničkog i monaškog poziva, preko kulture i prosvjete, politike, ekonomije, porodice, kao i svakog pojedinca, te da budemo tako dostojni učenici Sv. Save i onog što nam je ostavio u nasljeđe.

Kratko o žitiju Svetog Save, svetosavlju i prosvjetiteljstvu u kninskom kraju, govorio je sveštenik Milan Kadijević. Veliki broj gostiju se svojim igrokazima i recitacijama zabavila  i poučila djecu recitatorske sekcije pododbora Prosvjete.

Program su uveličali uz pjesmu i bogoslovi bogoslovije Sveta Tri Jerarha i hor „Pokrov Presvete Bogorodice“ . Djeca osnovnih škola iz Kistanja, Zadra i Kosova upotpunila su program prigodnim recitacijama. U suradnji sa učiteljicama srpskog jezika  osnovnih škola u Kninu  i Kistanjama, djeca su pripremila prigodne crteže o Sv. Savi. U prepunoj dvorani veleučilišta našla su se skupa – djeca, odrasli, sveštenstvo, vjerni narod kao i predstavnici vlasti. Bio je tu saborski zastupnik Boris Milošević, dožupanica Anja Šimpraga, dogradonačelnik Željko Džepina kao i načelnici općina Civljne, Ervenik, Biskupija i Kistanje.  Nakon programa pripremljeno je posluženje za sve prisutne kao i prigodni paketići za najmlađe.  Organizatori, Eparhija dalmatinska i SKD „Prosvjeta“ pododbor Knin zavaljuju se na financijskoj pomoći: gradu Kninu kao i načelnicima općina Civljane, Kistanje, Ervenik, Biskupija, SDSS-u ŠKŽ. Također,  se zahvaljuju i svim ljudima dobre volje koji su svojim nesebičnim radom i trudom pomogli da Svetosavska akademija i ove godine bude održana u dobrom duhu i raspoloženju.

Svečanu akademiju su propratili HRT, HR Knin i ZVO, što je i objavljeno.


Prosvjeta.net

%d blogeri kao ovaj: