Svetska premijera “Ničijeg deteta” 4. septembra u Veneciji

gondole72031072014

Svetska premijera debitantskog igranog filma scenariste i reditelja Vuka Ršumovića “Ničije dete” održaće se 4. septembra u dvorani “Perla” na Filmskom festivalu u Veneciji, koji traje do 6. septembra.

“Ničije dete” će zatvoriti program 29. izdanja čuvene takmičarske selekcije “Nedelja međunarodne filmske kritike” (International Film Critics” Week), u kojoj će, pored filma Ršumovića, biti prikazano još šest debitantskih ostvarenja iz celog sveta.

Film će biti prikazan i reprizno 5. septembra, a prethodno će biti održana zatvorena projekcija za novinare i predstavnike filmske industrije 3. septembra.

“U filmu Vuka Ršumovića imamo dečaka koji je kao neka vrsta male divlje životinje pronađen u šumama Bosne. Radnja se događa u predratnoj Jugoslaviji i dečak biva odveden u sirotište kako bi se socijalizovao i obrazovao. Izbijanje rata i podela teritorija dramatično će obeležiti njegovu regresiju ka samoći, možda i smrti”, navodi se u najavnom tekstu na sajtu selekcije “Nedelja međunarodne filmske kritike”.

U ovom programu, koji sastavljaju odabrani članovi Nacionalne unije filmskih kritičara Italije, Srbija inače nije imala predstavnika skoro 30 godina, odnosno od prvog izdanja “Nedelje međunarodne filmske kritike” 1984. i filma “O pokojniku sve najlepše” Predraga Antonijevića.

Film “Ničije dete” je baziran na fascinantnoj istinitoj priči o divljem dečaku (u filmu ga igra Denis Murić) koga su sredinom osamdesetih godina prošlog veka lovci pronašli među vukovima u šumi u planinama Bosne i Hercegovine, nakon čega je poslat u Beograd u dom za nezbrinutu decu da se socializuje.

Suprotno predviđanjima, dečak, koji nasumično dobija ime Haris, počinje ubrzano da se razvija i sklapa prijateljstva. Počnije rat u Bosni i Hercegovini, a u dom stiže pismo od lokalnih bosanskih vlasti kojim se zahteva Harisov brzi povratak. Po povratku u Bosnu, Haris nema gde da ode. Dok luta besciljno, nailazi na grupu vojnika koja ga vodi sa sobom. Dobija i pušku i odlazi u borbu…

U filmu igraju deca Denis Murić, Pavle Čemerikić, Isidora Janković i glumci Miloš Timotijević, Tihomir Stanić, Borka Tomović, Goran Šušljik, Zinaida Dedakin, Branka Šelić, Mihailo Laptošević, Draginja Voganjac, Marija Opsenica, Ljuba Todorović i Bora Nenić.

Direktor fotografije je Damjan Radovanović kome je ovo takođe prvi igrani film. Film je realizovan u produkciji Miroslava Mogorovića iz kuće “Art & Popcorn” iz Beograda.

Izvor: Studio B

%d blogeri kao ovaj: