Tesla dani 2017.

Tokom čitavog jula 2017. godine, brojnim zanimljivim izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanjima inspiriranim Nikolom Teslom i njegovim životom, vremenom elektrifikacije i industrijalizacije, biće širom Srbije proslavljen Teslin rođendan – 10. jul.

Ukoliko želite da putujete kroz vrijeme s Nikolom Teslom, da sa sobom kući ponesete neobičan suvenir – vašu fotografiju na kojoj ste u društvu velikog naučnika, da zavirite u neku od starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su pravi živi muzeji ili da učestvujete u radionicama inspiriranim Nikolom Teslom i njegovim pronalascima, ne propustite Tesla dane 2017!

Naime, ovogodišnja manifestacija Tesla dani, četvrta po redu, protećiće i u znaku jubileja – 125 godina od Teslinog dolaska u Srbiju. Nikola Tesla je 2. juna 1892. godine posjetio Beograd i taj njegov dolazak ostavio je ogroman trag na čitavu elektrifikaciju i industrijalizaciju Srbije.

Tokom 2016. godine u okviru manifestacije Tesla dani obilježen je veliki jubilej – 160 godina od rođenja Nikole Tesle, a preko 300.000 posetilaca uživalo je tada u skoro 50 događaja u 13 gradova Srbije.

Zapravo, manifestacija Tesla dani je dio rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja u Srbiji obuhvaća sam Muzej Nikole Tesle, Beograd iz ugla Nikole Tesle – sve ono što je Tesla vidio i obišao kada je 1892. godine posjetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i deset malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije koje su pravi mali živi muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i suradnji Tesle i Stanojevića.


Izvor: RTS

%d blogeri kao ovaj: