Tijana Bugarčić: Čudo od djeteta koje osvaja svijet

Već sa 11 godina djevojčica Tijana Bugarčić osvojila je svijet. Naime, osvojivši treće mjesto na međunarodnom takmičenju mladih kompozitora “Golden Key“, Tijana je bila jedini predstavnik Srbije u kategoriji do 11 godina.
Svojom kompozicijom “Beogradski valcer“, Tijana je oduševila žiri na online takmičenju u New Jersey, na koje ju je prijavila mama.

“Kuća je odjekivala koliko sam bila srećna kada sam saznala lepu vest. Zaista je bilo neverovatno. Mama mi je rekla da se ne nadam mnogo, zato što učestvuju 11 zemalja sa 4 kontinenta, ali uspela sam”, priča za B92 Tijana, koja je sama naučila da komponuje.

Tijana je prvu kompoziciju iskomponovala sa samo šest godina.

“Kompozicija se zvala “Fraza smokić”, imala je samo desetak nota, ali je ipak mojih ruku delo”, kaže Tijana uz osmeh

“Beogradski valcer” je, kako kaže, njena prva ozbiljna kompozicija.

“Jedna melodija mi se stalno vrtela po glavi, stalno sam je pevušila i na kraju zapisala. Prvi put sam je svirala na priredbi za kraj četvrtog razreda, ali samo početak. Tada još uvek nisam znala kako će izgledati kraj kompozicije. Kasnije sam dobila inspiraciju, dodala tempo, dinamiku i tako je nastao Valcer.”

U AUGUSTU U BEČ PO NAGRADU

Tijana je pozvana u Beč da izvede nagrađenu kompoziciju s takmičenja mladih kompozitora, a tamo će, osim koncerta, imati priliku da obiđe i kuću Mozarta, Haydna i Beethovena.


Izvor: B92

%d blogeri kao ovaj: